Predsednik širi strah od gladi, ljut na "opuštene" ministre 1

Srbija neće biti gladna, poručuju poljoprivrednici i analitičari, iako je u svom poslednjem obraćanju javnosti predsednik države Aleksandar Vučić poručio kako će „zima koja dolazi biti najteža u svetu u poslednjih 70 godina“ i da će sigurno nedostajati mnogo hrane.

Najave su, kako je rekao, da će 25 odsto ljudi na svetu biti gladno na zimu, ali da kod nas neće biti tih problema.
„Nećemo imati problema, ali da li ćemo imati tri miliona, 3,4 ili 3,6 tona prinosa, videćemo“, rekao je Vučić, gostujući na TV Prva.

Predsednik nije bio presrećan ni izjavama koje poslednjih dana daje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, pomenuvši da je „uprkos dogovoru da za ovaj mesec može da se izveze 8.000 tona ulja, jednoj zemlji na pitanje da li može više, Nedimović rekao da možemo, a ne možemo“.

Nedimović je gostujući na RTS rekao da će se zbog odluke da izvoz brašna bude potpuno slobodan, u Srbiju sliti 50 do 60 miliona evra, a da nijednog trenutka neće biti ugrožena situacija.

„Imamo višak od 170.000 tona brašna, ako uzmemo da Srbija izveze 10.000 do 12.000 tona, imamo za 15 meseci izvoza, a nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje“, rekao je Nedimović za RTS.

Prinos pšenice ove godine bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude 4,5 miliona tona, a proizvodnja suncokretovog ulja tri puta veća od potrošnje.

Ministar poljoprivrede rekao je i da cena brašna, koje je od 15. maja u slobodnom izvozu, kao i hleba koji je poskupeo prošle nedelje za tri dinara neće poskupljivati u narednih 60 dana, ali i da vlada ima pravo da interveniše ukoliko postoje poremećaji.

Vučić je obraćajući se javnosti napomenuo da je Indija zabranila izvoz pšenice i da je odmah skočila njena cena na berzama, zatim da postoji problem sa nabavkama kukuruza, te da i dalje nema izvoza zbog toga što su luke u Ukrajini zatvorene.

„Stvari moraju da se posmatraju zajedno. Suština je da sve zajedno mora da funkcioniše na istoj politici da bismo mogli da preživimo. Nemojte da se ponašamo kao da se ništa oko nas ne dešava i samo da čekamo da živimo bolje“, rekao je Vučić na TV Prva.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin za Danas kaže da definitivno nikakvog razloga za strah i da se bilo čega bojimo, kao što nema razloga da gledamo u prazne rafove nemačkih ili francuskih supermarketa jer to nije tačno.

„Apsolutno nikakvog razloga nema, možda u nekom trenutku nećemo imati banana ili ananasa u prodavnicama zbog poremećenih lanaca snabdevanja i povećanih troškova transporta, ali nekako ćemo preživeti bez toga, jer mi imamo takav potencijal kod žitarica i uljarica, u bazičnim poljoprivrednim kulturama da nema nikakvog razloga za strah da nećemo imati“, napominje Galetin.

On ističe da Srbija neće biti gladna, ali da ćemo jesti skuplju hranu kao i drugi u svetu.

„Robe će biti, biće skuplja nego sada, to je tako, ali gladni ostati nećemo. Na kraju krajeva, socijalna politika je u rukama države pa izvolite rešavajte problem“, naglašava Galetin.

Razloga za zabrinutost nema ni kod poljoprivrednika, a predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednih proizvođača Jovica Jakšić kaže da oni najbolje znaju koliko čega ima.

„Znamo koliko proizvodimo i koliko imamo viška, a imamo viška dosta. Ako se nastavi sa zabranama izvoza gotovih proizvoda, poljoprivrednici će imati problem jer gde ćemo sa viškom pšenice, ako budemo imali zabranu izvoza ulja, biće više i suncokreta“, upozorava Jakšić.

Zato bi tržište kada se radi o izvozu trebalo da bude, smatra on, koliko toliko slobodno.

„Ne bavimo se politikom, ali sada je jedna od pet ili deset godina gde treba da nadoknadimo gubitke koje smo imali pretprošle godine, kada smo radili na nuli. Bojim se da nećemo imati gde da skladištimo pšenicu koja dolazi“, ističe on.

Jakšić kaže da ćemo tek videti kakav će biti rod uljane repice i pšenice, da se čekaju kiše, ali napominje da bi totalnim zabranama izvoza došli u situaciju da nemaju cenu koja je adekvatna.

„Đubrivo nam je bilo 300 odsto skuplje, poskupela je urea sa 300 evra prošle na 1.000 evra ove godine, svi ostali inputi su poskupeli, očekujemo da i cene naših proizvoda budu na nivou koji je na svetskom tržištu“, kaže Jakšić.

On napominje da je Srbija zemlja koja proizvodi hranu i da zbog toga očekuju da njihovi proizvodi budu adekvatno plaćeni.

„Neophodno je da našu proizvodnju usavršimo i da proizvedemo još više, a mi da bismo to uradili potreban nam je novac. Mi novac koji imamo ne ulažemo u automobile i stanove, već u poljoprivrednu mehanizaciju, neophodno je i da proširimo skladišne kapacitete, unapredimo navodnjavanje, da bismo mogli više i bolje proizvodimo“, naglašava Jakšić.

Zato je, kako kaže, sada šansa da se zaradi i poljoprivrednici bi bili zadovoljni da im se to omogući.

„Poljoprivreda čuva socijalni mir, ali u ovom trenutku mislim da situacija nije toliko alarmantna da bi morao da se zabranjuje izvoz“, kaže Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari