Predstavljen projekat EUBID - Podrška EU poslovnim inkubatorima 1Foto: Pixabay

Projekat „EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora“, koji finansira EU sa 1,5 miliona evra, sa ciljem da se unapredi rad i konkurentnost malih i srednjih preduzeća (MSP), predstavljen je danas u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo privrede Srbije.

Pomoćnica ministra privrede Srbije Katarina Obradović Jovanović rekla je da je u razvoju poslovnih inkubatora postignut „primetan napredak“.

„Danas smo u situaciji da ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već više pažnje možemo da posvetimo narednoj razvojnoj fazi, a to je unapređenje kvaliteta njihovih usluga“, rekla je Obradović Jovanović.

Uspešnost projekta će se, prema njenim rečima, meriti kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora.

Dodala je da će se podrška meriti i kroz uspešnost kompanija korisnica, koje će, kako se budu razvijale i same doneti nove proizvode i usluge i otvoriti nova radna mesta.

Ideja je, kako se navodi, da u fokusu budu inkubatori koji podržavaju inovacije i samozapošljavanje.

„Već dve decenije EU investira finansijska sredstva, ljudske resurse i znanje u cilju jačanja konkurentnosti i stimulisanja inovativnosti u sektoru MSP u Srbiji“, izjavio je program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Dejan Šuvakov.

Dodao je da je od 2000. godine kroz različite EU programe podrške uloženo više od 200 miliona evra.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Saša Lazović rekao je da „poslovni inkubatori predstavljaju vitalnu komponentu inovacionog sistema i donose ideje korak bliže tržištu i građanima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari