Predstavljena inicijativa za regionalni sporazum o podeli imovine proistekle iz krivičnih dela 1Foto: Ministarstvo pravde

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde predstavila je danas na sastanku u Beogradu inicijativu za zaključivanje regionalnog sporazuma o podeli oduzete imovine proistekle iz krivičnog dela, saopštilo je to ministarstvo.

„Cilj inicijative je unapređenje pravnog osnova za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, bolja koordinacija organa za upravljanje oduzetom imovinom, tužilaštava i sudija, kao i usklađivanje sa standardima UN i EU u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da inicijativa treba da omogući nadležnim organima podelu oduzete imovine između države gde je postupak sproveden i države porekla osuđenog, a upućena je Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, a predviđena je mogućnost da se i ostale zemlje regiona priključe.

Predloženi sporazum treba da precizira pojedinosti koje su u vezi sa oduzetom imovinom, povraćajem kulturnih dobara i bitkoina i brojna druga pitanja.

Radni tekst sporazuma predstavila je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom organizovalo u saradnji sa Regionalnom anti-korupcijskom inicijativom (RAI).

Inicijativu podržava projekat „Jačanje borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi kroz unapređenje mera oduzimanja imovine“ koji finansira Vlada Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari