Preduzetnici i privrednici Srbije najavili protest 30. aprila ispred Vlade Srbije   1Foto: EPA/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Preduzetnici i privrednici najavili su za 30. april protest ispred Vlade Srbije sa zahtevom da se prekine subvencionisanje stranih firmi, smanje poreska opterećenja za male zarade, prekine diskriminacija majki preduzetnica i preispita nekoliko zakona.

Zastupnica Udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ Milena Amon rekla je za agenciju Beta da je prvi zahtev da se prekine praksa finansiranja stranih investitora i taj novac preusmeri u domaću privredu i poljoprivredu.

„Treba smanjiti i namete na malu zaradu, koja je neophodna za troškove prosečne potrošačke korpe“, rekla je Amon.

Drugi zahtev je da se izjednači status majki preduzetnica tokom porodiljskog bolovanja i njihove naknade tokom porodiljskog odsustva sa ostalim porodiljama.

Amon je rekla da privrednici traže i da se redefiniše Zakon o fiskalizaciji jer „nije vreme da se tokom krize primenjuje i neće doprineti smanjenju crnog tržišta.

„Osim toga u tom zakonu ima mnogo nejasnoća“, rekla je Amon i navela da je nepotrebno i da se taj zakon primenjuje i na prosvetne radnike koji se bave edukacijom, davanjem časova, jer se plaćanje obavlja virmanima.

U Zakonu o elektronskim fakturama je, prema njenim rečima, sporna zaštita poverljivih podataka o poslovanju, a Zakon o arhiviranju je nepotreban za mala srednja preduzeća jer ta dokumentacija nije od javnog značaja.

„Besmisleno je da preduzeća arhiviraju dokumentaciju o poslovanju koja već postoji u Agenciji za privredne registre. Nepotrebno je gomilati takvu dokumentaciju u arhivama“, rekla je Amon.

To udruženje, koje zajedno sa udruženjem Turističke agencije Srbije (TAS) organizuje protest, traži i da se brže procesuiraju privredni subjekti koji posluju nelegalno.

„Pozivamo privrednike i poljoprivrednike koji čine milion i po gradjana koji pune budžet Srbije da se pridruže protestu i na izborima iskoriste pravo da glasaju za one za koje misle da zaslužuju“, navedeno je u pozivu udruženja za protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari