Predvodnik srpskih gubitaša - firma sa najvećim poslovnim prihodom, imovinom i kapitalom, koja zapošljava najviše ljudi 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

U sedam kategorija poslovanja koje se vrednuju za listu “Sto naj…” preduzeća, Elektroprivreda Srbije na prvom je mestu u čak šest oblasti.

EPS je ostvario najveći prihod, raspolaže najvrednijom imovinom, najvećim kapitalom i zapošljava najveći broj radnika.

Ali, na listi firmi koje su ostvarile najveću dobit nema je čak ni ispod crte od “sto naj…”, jer je čvrsto stala na prvo mesto u kategoriji “neto gubitak” i “ukupan gubitak”, pokazuje Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2021. godini I Izveštaj o Sto naj…privrednih društava koji je objavila Agencija za privredne registre.

Po ostvarenoj dobiti na prvih pet mesta su tri kompanije sa kineskim kapitalom i menadžmentom, jedna ruska i jedna domaća.

Sa profitom od 34,4 milijarde dinara, na čelu spiska je Serbia Zijin Mining, koji je posle nekoliko godina ulaganja počeo eksploataciju i prodaju koncentrata bakra sa novog polja.

Drugoplasirana po profitu je MK Group, sa ostvarenih 26 milijardi dinara, ali uz napomenu da to nije bila dobit iz poslovanja, naprotiv, tu je u gubitku od 644 miliona dinara, već je profit nastao iz upravljanja zavisnim društvima, ili od prodaje udela u njima ili iz dividendi.

Treći na toj listi je Serbia Zijin Copper sa 23,7 milijardi dinara dobiti nastale iz povećane proizvodnje bakra u Borskim rudnicima i skoka cene tog metala na svetskim berzama.

Na četvrtoj poziciji, opet kineski vlasnik, ali smederevske železare, HBIS Group Srbia, sa profitom od 23,7 milijardi dinara koje su posledica uvećane tražnje i rasta cena metala.

Najzad, na petom mestu sa profitom od preko 23 milijarde dinara je NIS, koji se time vratio na listu najuspešnijih zahvaljujući skoku cena nafte ali i povećane tražnje usled oporavka privrede u prošloj godini.

Predsuzeća koja su imala najveći poslovni prihod, osim već pomenutog EPS-a su NIS, HBIS GROUP, Serbia Zijin Copper i Delez Serbia.

Najvredniju poslovnu imovinu, opet osim EPS-a, imaju JP Putevi Srbije, zatim NIS, Telekom i Infrastruktura železbnice dok najvrednijim kapitalom raspolažu, još jednom EPS, pa Putevi Srbije, EDS Beograd, NIS i Infrastruktura železnice.

Prema broju zaposlenih, poslovni divovi su EPS, JP Pošta Srbije, Leoni, Delez i Merkator.

Neslavnu listu gubitaša predvodi, opet EPS, sa minusom od 15 milijardi dinara, slede Rio Sava Exploration, Onim environnement&energie epc, Unihemkom pharma (u stečaju) i JP Putevi Srbije.

Ukupan gubitak najveći je kod EPS-a, zatim Puteva Srbije, Železare Smederevo(treće mesto) i Zastava automobila (peto mesto), koje su obe u stečaju a zapravo su „ljuštura“ firmi čiju je opremu i delatnost preuzeo kineska HBIS grupa odnosno Fijat, dok je na četvrtom mestu Železnica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari