"Preko 10.000 porodica naći će se u dužničkom ropstvu": Udruženje pomoraca najavilo protest jer su svrstani među frilensere 1Foto: Pixabay/stevepb

Udruženje pomoraca Republike Srbije najavilo je protest ispred Ministarstva finansija i ispred Vlade Srbije u ponedeljak, 24. jula jer, kako su naveli, ne mogu da dozvole da pomorce ponovo svrstaju među frilensere.

Protest je najavljen u trajanju od 10 do 10:30 časova ispred ministarstva, a ispred vlade od 10:30 do 11 časova.

„Želeli bismo da izrazimo naše duboko nezadovoljstvo u vezi sa sadašnjom finansijskom politikom i pristupom koji Ministarstvo finansija i Vlada Srbije primenjuju na oporezivanje pomoraca Srbije. Smatramo da su primenjene mere i odluke štetne za građane i ugrožavaju njihova osnovna prava i interese“, poručili su oni.

Oni su pozvali sve pomorce i njihove familije na protest.

„Protiv smo nepotizma, neznanja i nemara koji su glavne odlike našeg trenutnog sistema. Ne zauzimamo nikakvu političku stranu, nismo ni levo ni desno, ali isto tako ne možemo da dozvolimo da pomorce ponovo ni krive ni dužne svrstaju među frilensere“, poručili su oni.

Kako su ukazali, ranije započeti pregovori zapali su u ćorsokak nebrigom nadležnih ministarstava.

„Udruženje želi da se konačno i jasno, zakonski, uredi status pomoraca, da se definiše poreska, socijalna i zdravstvena politika i da se pomorcima omogući da budu prepoznati u sistemu Republike Srbije, kako bi ostvarili prava na socijalno i zdravstveno osiguranje koja trenutno ne možemo da ostvarimo u Srbiji. Takođe ne bežimo ni od obaveza ali se to treba urediti na valjan način“, naveli su oni.

Iz Udruženja podsećaju da su predlog rešenja ovog problema napisali i predali nadležnim ministarstvima, ali da odogovora nema već mesecima.

„Cilj našeg protesta je da pokažemo naše jedinstvo i da pošaljemo jasnu poruku državnim institucijama. Da uzmu u razmatranje Strategiju razvoja vodnog saobraćaja 2015 -2025 u kojoj se jasno i nedvosmisleno u delu 6.3.3. navodi: „oslobađanje pomoraca od obaveze plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana““.

Oni dodaju da ukoliko institucije Srbije ostanu gluve i neme na ovaj problem i nastave sa slanjem rešenja za poreze i doprinose, „onda će se u vrlo kratkom periodu preko 10.000 porodica naći u dužničkom ropstvu jer jednostavno neće biti u mogućnosti da izmire drastično visoka potraživanja nametnuta privremenim rešenjima za porez i doprinose“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari