Pomorci: Rešenja za naplatu doprinosa za 2017. godinu nezakonita 1Foto: EPA-EFE/Marco Nobile

Udruženje pomoraca Republike Srbije (UPRS), odnosno advokatska kancelarija Drašković koja ih zastupa, pozivajući se na mišljenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tvrdi da su rešenja Poreske uprave o dugu za doprinose radnika u inostranstvu za 2017. godinu nezakoniti.

Oni tvrde da je prema Zakonu o PIO, penzijsko i invalidsko osiguranje organizovano za teritoriju Republike Srbije uz izuzetke kao što su diplomate ili radnici upućeni na rad u inostranstvo, dok su pomorci obavljali posao u inostranstvu, za stranog poslodavca i ne spadaju u izuzetke navedene u zakonu.

„Obzirom da su navedena lica rad obavljala u inostranstvu za inostranog poslodavca, te da ne spadaju u izuzetke definisane članom 11. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, to nije postojao validan zakonski osnov da se navedenim licima u Privremenim rešenjima utvrdi obaveza plaćanja doprinosa za PIO“, navodi se u objavi Udruženja pomoraca.

Oni su priložili i mišljenje Ministarstva za rad u kome se navodi da „državljani Republike Srbije koji rad obavljaju u inostranstvu (kao zaposleni prema propisima strane države, odnosno kao lica koja ostvaruju ugovorenu naknadu, npr. lica koja rade na brodovima koji plove pod zastavom strane države, lica koja rade u inostranim avio kompanijama..) i od inostranog isplatioca ostvaruju prihode po osnovu kojih su poreski obveznici Republike Srbije, nemaju status osiguranika prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju“.

U toku su pregovori predstavnika Udruženja pomoraca i Ministarstva finanasija u vezi sa nekoliko hiljada privremenih poreskih rešenja koje su dobili krajem prošle godine po osnovu prihoda u inostranstvu ostvarenih u 2017. godini.

U nekim slučajevima Poreska uprava potražuje i više od 10.000 evra po tom osnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari