Premijerka Brnabić prisustvuje početku izgradnje Regionalne deponije „Kalenić” kod Uba 1Foto: Eko-Tamnava

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas početku izgradnje regionalne sanitarne deponije „Kalenić”, u istoimenom selu kod Uba, javlja Portal Kolubarske.rs.

Događaju će prisustvovati i ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović, prenosi ovaj valjevski portal objavu sa sajta Vlade Republike Srbije.

Izgradnja jednog od najvećih ekoloških projekata u Srbiji, kojim se sistemski rešava problem upravljanja otpadom u 15 lokalnih samouprava, počela je sredinom septembra, a mesec dana pre toga izvođač radova je uveden u posao.

Očekuje se da će postrojenje biti stavljeno u funkciju u drugoj polovini 2025. godine.

Procenjena vrednost investicije je oko 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Premijerka Brnabić prisustvuje početku izgradnje Regionalne deponije „Kalenić” kod Uba 2
Foto: Promo

Krajem juna u Ministarstvu zaštite životne sredine potpisan je ugovor sa izvođačem radova o izgradnji regionalne sanitarne deponije u Kaleniću, gde će godišnje biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta sa teritorije 15 gradova i opština: Valjeva, Uba, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve, Vladimiraca, Barajeva, Lazarevca, Obrenovca, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i Loznice, podsećaju iz redakcije Kolubarskih.

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer stanica.

Realizacija ovog projekta od značaja za Republiku Srbiju, čime će biti rešen problem 500.000 građana sa teritorija lokalnih samouprava koje će gravitirati tom regionalnom centru, počela je pre 13 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari