Zašto je duvana u Banatu sve manje: Proizvođači kažu da će prinos biti prepolovljen 1Foto: privatna arhiva

Berba duvana počinje za desetak dana, a poljoprivredni proizvođači koji gaje ovu industrijsku biljku u Banatu kažu da će prinos biti prepolovljen.

Prva ovogodišnja berba duvana počeće za desetak dana. Pod ovom industrijskom biljkom u Banatu je sve manje površina, a suša je napravila štetu koja će se tek sabirati.

U nešto boljoj situaciji su oni poljoprivrednici koji su duvan zalivali. Tamo gde ne postoji zalivni sistem, rod će biti prepolovljen.

„Suša je dva puta pogodila duvan. Kad smo ga rasađivali bilo jako toplo, pa se nije dobro primio. Onda ga je pogodila suša i vrućine sada u junu, pa je duvan ne samo redak nego je nizak kao što normalnih godina bude u maju. Ko ima zalivni sistem, nešto će i ubrati, a ko ga nije zalivao, teško da će šta ubrati u ovoj prvoj berbi. Ni cena nije odgovarajuća, nikad od kada radim duvan nije bilo da kilogram duvana košta kao kilogram i po kukuruza. Otkupnu cenu duvana još ne znamo, ali ovaj paritet govori da nemamo baš čemu dobrom da se nadamo“, kaže Albert Guljaš, poljoprivrednik iz Mihajlova, koji je duvan ove godine posadio na 50 ari.

Guljaš je jedan od četvorice poljoprivrednika u Muhajlovu koji i dalje sadi duvan.

Nekada ih je samo u ovom selu bilo i deset puta više. I sam se pita šta mu to treba, ali, kako kaže, duvan je u njegovoj porodici tradicija, pa se teško odriče ove kulture.

Zašto je duvana u Banatu sve manje: Proizvođači kažu da će prinos biti prepolovljen 2
Foto: privatn arhiva

„Duvan je zahtevna biljka. Treba dosta da se uloži. Ima tri berbe, prva sledi uskoro. Kad se ubere, onda sledi nizanje, pa sušenje. Za to je potrebna dodatna radna snaga koju danas ne možemo da nađemo. Na sreću, imam dve žene koje godinama rade kod mene, trebalo bi i više ali ih nema. Ne za duvan, nego ni za jedan posao. Pre neki dan sam išao kolegi da vozim traktor u žetvi, jer nije mogao da nađe radnu snagu. Tako se mi koji već imamo posla preko glave, ispomažemo, jer ne možemo da nađemo radnu snagu – kaže Guljaš i dodaje da duvanu na banatskim poljima ne predviđa svetlu budućnost.

A ne tako davno, Zrenjanin je imao i svoju fabriku duvana i cigareta, a koliko je ta fabrika značila gradu govori činjenica da je deo grada oko fabrike dobio naziv Duvanika.

Fabrika duvana u Zrenjaninu je otvorena 1870. godine i dok nije nestala u talasu privatizacije, proizvodila je cigarete, duvan lulaš, burmut i žvakanac.

Zgrada koju Zrenjaninci i danas zovu Duvanika, izgrađena je 1938. godine. Dok nije nestala sa privredne scene, Duvanika je zapošljavala stotinak radnika.

Onda ju je u privatizaciji kupio BAT, pa shvatio da mu ovaj deo proizvodnje i ne treba. Proizvodnja je prekinuta, radnici završili na birou ili u penziji a zgrada prodata pre nekoliko godina, pa se danas u njenim pogonima prave transformatori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari