Prinos od ulaganja u startape nemerljiv 1Milena Popović

„Nas četvorica koji smo pokrenuli Tenderly smo svi inženjeri i to je to. Napravili smo proizvod u domenu koji je nama bio poznat, što je bila blokčejn tehnologija. Kada smo napravili proizvod došli smo do malog problema-ljudi iz tradicionalne privrede i sveta venture kapitala nisu koristili isti jezik kao mi.

 Nastupio je period učenja, gde smo morali da se naviknemo da inženjerski pristup nije u svim situacijama najbolji za osiguravanje kapitala za brži rast”. Ovo je iskustvo Andreja Benčića suosnivača stratapa Tenderly koji je prikupio od investitora 15,3 miliona dolara. On je na panelu “Startapi: Neočekivana prilika za ozbiljne igrače“ na konferenciji CEO Summit u organizaciji Inicijative Digitalna Srbija istakao da su imali više tradicionalnog iskustva u osnivačkom timu, “definitivno bismo mogli da preskočimo koju godinu i ranije dođemo do inicijalnog kapitala. Iz ovog ugla jasno vidim da postoji potreba za sveobuhvatnijim znanjem o biznisu koje bi startapima koristilo”, ocenio je Benčić.

Milovan Milić, osnivač kompanije Devtech, aktivni investitor u startape i član grupe poslovnih anđela koju je nedavno okupila Inicijativa Digitalna Srbija podelio je svoje iskustvo ulaganja u startape.

Sa 19 godina sam imao priliku da vidim kakav potencijalni povrat investicije može da se ostvari ulaganjem u tehnološke startape. U proseku, jedan od deset startapa ostvari uspeh, a prosečan povrat investicije u portfoliju od 12 startapa iznosi 2,5 puta ukupnog plasiranog kapitala u periodu od tri godine. Kada svoj slobodan kapital iskoristite tako što kupite nekretninu, nekada možda i desetu po redu, vi ne možete mnogo da utičete na njenu cenu za pet godina. S druge strane, aktivnim učešćem u startapu doprinosite većoj šansi za njegov uspeh. Pored svih faktora koje uzimamo u obzir, kao npr. da li je dobro vreme za rešavanje problema koji startap želi da reši, kakav je tim iza startapa, kakva je sama ideja, itd. mi kao rani investitori imamo priliku da utičemo na uspeh tog startapa kroz mentorstvo, savetovanje… To su stvari koje u toj kritičnoj ranoj fazi kompanije mogu drastično da promene šanse za uspeh”, poručio je Milić.

On je istakao i da kod ove vrste ulaganja, nije nužno u potpunosti razumeti industriju u kojoj posluje startap u koji investirate.

Ideja iza naše grupe anđela je upravo da tu imamo ljude sa različitim iskustvima iz različitih industrija. U celoj toj razmeni informacija i znanja, mi među sobom možemo da zajednički identifikujemo prilike u koje vredi uložiti. Na primer, ja nisam ekspert za blokčejn, ali u grupi imamo vrsne stručnjake za ovu tehnologiju i mi ostali ćemo se osloniti na njihovu procenu,” objašnjava Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari