Privreda očekuje veću inflaciju nego bankari 1foto Aleksandar Roknić

Predstavnici finansijskog sektora, prema anketi agencije Ipsos sprovedenoj u septembru, očekuju da će inflacija za godinu dana biti 7,3 odsto, dok rezultati ankete Blumberga iz oktobra pokazuju inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu unapred od sedam odsto.

Privreda je dosta pesimističnija, pošto su njihova kratkoročna inflaciona očekivanja 10 odsto, što je rast u odnosu na 7,5 odsto iz ankete u avgustu.

“Porast očekivanja mogao bi se dovesti u vezu s višom očekivanom inflacijom preduzeća iz oblasti energetike, koja su najizloženija poremećajima i neizvesnostima na globalnim tržištima”, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred su na nivou od 4,5
odsto, dok su za tri godine unapred niža i iznose 3,6 odsto.

Inflaciona očekivanja privrednika za dve godine unapred iznose šest odsto, a za tri godine unapred četiri odsto.

“Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta”, zaključuju u NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari