U organizaciji Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, koje je pokrenulo manifestaciju „Podrška preduzetništvu na vašem pragu“ priliku da juče razgovaraju sa predstavnicima republičkih institucija imali su građani, preduzetnici i predstavnici lokalne samouprave Paraćina i okolnih gradova. Prvu u nizu manifestacija, koje će biti organizovane u svim regionima Srbije, otvorila je državna sekretarka za regionalni razvoj Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić Petrović.


– Svesni smo činjenice da su mnoge institucije udaljene od građana i privrede. Prošle godine nekoliko institucija je decentralizovano kako bi što efikasnije izašli u susret korisnicima usluga. I ova je manifestacija nastala u nameri da se prevaziđu postojeći probleme nastali usled neinformisanosti i nepoverenja privrednika. Nažalost, privrednici malo znaju o bespovratnim sredstvima koje nudimo i o načinima na koje država može da im izađe u susret, a u Pomoravskom okrugu tek u neznatnoj meri koriste prilike koje im se nude. Ovo je pravo vreme da se informišete i izaberete odgovarajući podsticaj jer mere Ministarstva ekonomije kreću od 29. februara – rekla je Radonjić Petrović.

Iskusni preduzetnici, ali i oni koji su to tek postali, nezaposleni, investitori i ostali znatiželjni građani mogli su da u direktnom razgovoru dobiju odgovore na pitanja o kreditima i subvencijama za podsticaj privrede, finansijskoj i nefinansijskoj pomoći malim i srednjim preduzećima i pomoći države prilikom izvoza, projektima u oblasti turizma i ugostiteljstva. Na njihova su pitanja odgovarali su i direktor Agencije za privredne registre, Zvonko Obradović, direktorka Fonda za razvoj, Slađana Backović, zamenik direktora SIEPA, Goran Džafić i zamenica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj Dragana Joković.

Jovanović: Za novi biznis 160.000 dinara

– Preduzetnici ovog kraja imaju sjajnu saradnju sa Nacionalnom službom i uz pomoć naših programa se prošle godine zaposlilo oko 600 Paraćinaca. Ove godine na raspolaganju su, između ostalih, programi obuke, podsticaji za novo zapošljavanje i za zapošljavanje mladih kao i osoba sa invaliditetom, a za one koji žele da pokrenu sopstveni posao, Nacionalna služba nudi bespovratna sredstva od 160.000 dinara kroz subvencije za samozapošljavanje . Pozivam vas da ovakav vid saradnje razvijete i sa ostalim institucijama koje vam mogu pomoći u pokretanju ili razvoju preduzeća – rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari