Produbljavanje krize u Zastavi oružje: Kragujevačka fabrika već 30 dana bez direktora 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

Već je punih mesec dana kako se Vlada Republike Srbije ne oglašava povodom teške poslovne krize koja potresa fabriku Zastava oružje AD, podsećaju iz Sindikalne organizacije ove kragujevačke fabrike.

– Već je 30 dana kako fabrika nema generalnog direktora, ne funkcioniše Izvršni odbor, dok se proizvodnja odvija na minimumu mogućeg, i 30 dana kako nadležni ne postavljaju pitanje odgovornosti što je jedna od najstarijih fabrika u Srbiji i na Balkanu dovedena u izuzetno težak položaj, ističu u Sindikalnoj organizaciji Zastava oružje.

Po njihovom mišljenju ne postavlja se pitanje odgovornosti što fabriku potresa kriza neuposlenosti, nemanja ugovora, ogromne neprodate zalihe, kriza likvidnosti, uz ogromna dugovanja dobavljačima i uzete avanse.

– Fabrika ne može da održi proizvodnju jer nema osnovnih resursa, materijala, dok radnici rade u skoro hladnim halama i teškim uslovima rada, smatraju sindiklaci kragujevačkih oružara.

Takođe oni insistiraju i na tome da niko ne postavlja pitanje odgovornosti zašto je Nadzorni odbor svakih nekoliko meseci menjao izvršne direktore, zašto su skrajnuti ili obezvređeni mnogi tehnički kadrovi, zašto su oterani naši inženjeri iz Razvoja.

– Nema odgovora na pitanje zašto su nam na najznačajnije pozicije u fabrici postavljani kadrovi koji nemaju veze sa ovom vrstom delatnosti kojom se fabrika bavi, zaključuju u Sindikalnoj organizaciji Zastava oružje u svom obraćanju javnosti i medijima.

Po njihovim rečima takvo upravljanje fabrika ne može da preživi, pa u tome treba tražiti i odgovore zašto su samo od 2017. godine nastali ogromni gubici, zašto nije nadziran rad izvršnih direktora i zašto se Nadzorni odbor nije bavio poslovanjem fabrike što mu je bila i zakonska obaveza.

– Radnici postavljaju takva pitanja, i traže odgovore zašto je dovedena u pitanje današnja isplata zarada zaposlenima, jer zaposleni ne mogu snositi odgovornost nedomaćinskog upravljanja prethodnih godina, niti se sada zaposlenima može stavljati oreol krivice za takvo stanje što se može čuti u izjavama državnih zvaničnika, smatraju oni.

Dok traje agonija fabrike, po njima radnička Srbija ih „ohrabruje da ovakvu fabriku treba sačuvati”, što dokazuju brojne podrške radnika koje se masovno upućuju Sindikatu, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari