Radnici Zastava oružja u Kragujevcu održali treći štrajk upozorenja 1Foto: Sindikalna organizacija Zastava oružje

Posledice blokade fabrike Zastava oružje AD od strane Nadzornog odbora koji je delegirala Vlada Srbije su razorne, poručuju iz Sindialne organizacije „Zastava oružje” koja je i danas, po treći put, od 11 do 12 časova, organizovala štrajk upozorenja. Kako kažu, to je „odgovor na sve ono što je do sada učinjeno prema fabrici”.

– I pored toga što je 6. januara postavljen statutarni zastupnik, kriza se produbljuje, proizvodnja se u mnogim procesima ne može organizovati, nelikvidnost je sve veća, što je fabriku dovelo pred potpun slom, čime je ugrožena i isplata zarade 20. januara, kaže Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje”.

Kako tvrde kragujevački oružari, bez jasnih i razumnih argumenata fabrika je u teškoj situaciju gde je došlo do izražaja neodgovornost, bahatost i osionost, pa se tek sada vidi sa kojim ciljem je Nadzorni odbor šest godina onemogućavao prisustvo predsednika Sindikata sednicama Nadzornog odbora.

– Trebalo je prikriti plan guranja fabrike u provaliju, nedostatak vizije, što dokazuje i scenario da fabrika ni do danas nema usvojen Plan poslovanja za 2023. godinu, da je ukinut institut generalnog direktora, da je prezadužena i obezvređena ispod svih granica, stav je sindikalaca iz „Zastave oružje”.

Po njihovim rečima, „kao da je bilo takmičenje ko će više naneti težih udaraca fabrici, poslovanju, tradiciji, istoriji, a sve se slaže u mozaik priče sveopšteg poraza gde će broj gubitnika biti ogroman, kako radnika tako i njihovih članova porodica”.

Prethodna dva jednočasovna štrajka upozorenja u „Zastavi oružju” održani su 29. decembra prošle i 10. januara ove godine.

Prošle nedelje Sindikalna organizacija kragujevačke fabrike oružja upriličila je sastanak sa narodnim poslanicima iz Kragujevca zbog alarmantnog stanja u kolektivu, a odazvalo im se njih troje Veroljub Stevanović iz koalicije Nada, Dalibor Jekić iz Stranka slobode i pravde, i Nikola Nešić ispred koalicije Moramo.

Predstavnici sindikata tražili su juče od gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića da se lokalna samouprava uključi u rešavanje krize u ovom preduzeću, kao i da se održi posebna sednica Skupštine grada o Zastava oružju, ali po rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, nisu naišli na razumevanje i zbog toga su danas na rdnim mestima u fabrici održali još jedan, jednočasovni štrajk upozorenja.

Da podsetimo, fabrika Zastava oružje od 21. decembra nema generalnog direktora jer je prethodnom Mladenu Petkoviću istekao mandat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari