Proglašeni pobednici Startek konkursa i predstavljeno drugo izdanje Sive knjige 1Foto: Anđela Đorđević/Danas

Na konferenciji „Otvoreni horizont za inovacije“ održanoj danas proglašeno je 25 pobednika trećeg Startek (StarTech) konkursa koji organizuje Naled uz podršku kompanije Filip Moris i u partnerstvu sa Vladom Srbije.

Startek je trogodišnji projekat za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji privrede u Srbiji, kroz koji se pruža finansijska podrška, stručna pomoć i promocija domaćim malim i srednjim preduzećima i startap timovima.

„Cilj ovog projekta je da podstakne transformaciju tradicionalne ekonomije u ekonomiju znanja i inovacija“, kazala je Violeta Jovanović, izvršna direktorka Naleda.

Jovanović je podsetila na neke od prethodnih pobednika konkursa: mobilni CT skener koji je već stigao na tržište Amerike, patentirane četkice za pse koje će se sledeće godine naći na tržištu EU, i platformu postavljenu na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu koja uz pomoć veštačke inteligencije pretvara govor u znakovni jezik i pomaže u kretanju osobama sa oštećenim sluhom.

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor Filip Morisa za jugoistočnu Evropu, najavio da će ova kompanija učestvovati i u naredne tri godine u ovom projektu.

Jakovljević je spomenuo da bi raznovrsnost pobednika mogla da se opiše narodnom poslovicom od igle do lokomotive „a preneseno na ovaj naš projekat od udice do aviona jer ovde imamo sve, od aplikacija za pecaroše do kompleksnih analitika u komercijalnom vazduhoplovstvu“.

„Ovom prilikom predstavljeno je i drugo izdanje Sive knjige inovacija, specijalizovane publikacije koja donosi 45 ključnih preporuka za unapređenje inovacionog ekosistema u Srbiji.

Od 60 preporuka iz prvog izdanja rešeno je u potpunosti devet, a u šest smo prepoznavali određeni napredak u rešavanju. Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokazalo se kao najaktvinije u rešavanju problema inovatora i osluškivanju njihovih potreba“, rekla je Irena Đorđević Šušić, šefica jedinice za digitalizaciju, preduzetništvo i inovacije u Naledu.

Neke od prioritetnih preporuka u drugom izdanju su stvaranje uslova za saradnju nauke i privrede kroz stipendirane doktorate, pojednostavljivanje uvoza neregistrovanih medicinskih sredstava za potrebe istraživanja i razvoja i druge.

Autorka je polaznica Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Proglašeni pobednici Startek konkursa i predstavljeno drugo izdanje Sive knjige 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari