Proizvođači mleka sutra protestuju u Šapcu i Mrčajevcima 1Foto: Lj. Bukvić

Proizvođači mleka, nezadovoljni ishodom razgovora sa predstavnicima države, protestovaće sutra u Šapcu i Mrčajevcima, blokadom glavnih saobraćajnica, rekao je danas vlasnik farme krava Dejan Trajković.

On je za Betu rekao da poljoprivrednici ne odsutaju od zahteva da država podigne premiju za mleko sa deset dinara po litru, na 20 dinara i poveća subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

„Nismo zadovoljni povećanjem premije za mleko sa deset dinara po litru na 15 dinara i subvencijom po grlu sa 25.000 dinara na 30.000 dinara, kao i polovičnim rešenjem za kontrolu uvoza mleka i mlečnih proizvoda“, rekao je Trajković koji ima farmu krava kod Pančeva.

Dodao je da su premijerka Ana Brnabić i ministri poljoprivrede i trgovine Jelena Tanasković i Tomislav Momirović na jučerašnjem razgovoru odbili da prihvate zahtev proizvođača mleka da uvedu minimalnu otkupnu cenu tog proizvoda.

Proizvođači, prema njegovim rečima, traže da minimalna otkupna cena mleka bude oko 70 dinara po litru kako mlekare ne bi, nakon povećanja premije, smanjivale otkupnu cenu, kao što rade ovih dana, pa u cene pale ispod 70 dinara.

Cena mleka po litru smanjena je, zavisno od mlekare i do 25 dinara po litru zbog povećanja premije, ali i zbog ogromnog uvoza, jer im je država jesenas, zbog nestašice mleka, dala dozvole za uvoz.

Trajković je rekao da prelevmani (zaštitne takse) moraju biti uvedeni za mleko i sve proizvode od mleka i moraju se odnositi na uvoz tih proizvoda, ne samo iz zemalja EU, nego i iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

On je rekao da je prelevman, koji je država nedavno uvela, za uvoz više vrsta kačkavalja od 30 dinara po kilogramu „ništa“ i da mora biti najmanje oko 350 dinara po kilogramu.

Te mere su, kako je rekao, neophodne kako bi se sprečilo gašenje farmi koje su u teškom položaju zbog dve uzastopne sušne godine, visoke godišnje inflacije od oko 15 odsto i drastičnog poskupljenja stočne hrane.

Istakao je da je ponuda države da subvencioniše kupovinu junica i steonih junica sa po 100.000 dinara besmislena mera jer kada se gubi na proizvodnji mleka proizvodjači sigurno neće kupovati junice da bi širili proizvodnju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji ; je od 1. decembra 2021. godine do istog dana 2022. godine, broj goveda smanjen 6,9 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2012–2021) ukupan broj goveda manji je 11 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari