Posle prepiske između grupe nižih rukovodilaca i akcionara Valjaonice bakra iz Sevojna, koja je otvorila dilemu da li je način poslovanja novog menadžmenta i kadrovska politika u interesu kompanije, juče se zvaničnim saopštenjem oglasilo i poslovodstvo. U dopisu koji je upućen našem listu, podseća se da su fondovi RC2 i Darby postali su većinski vlasnici Valjaonice kupovinom većinskog dela Ist Point Grupe 2010. godine, kao i da su do sada investirali oko 100 miliona evra, uključujući i velika sredstava koja su otišla na otplatu nasleđenih dugova.


– S obzirom na teško zatečeno stanje u Valjaonici, uključujući i nasleđene dugove koje Valjaonica nije mogla da vrati, započeto je njeno restrukturiranje i revitalizacija kao preduslov opstanka. Da bi se ubrzalo restrukturiranje, novi vlasnici su, tokom 2011. angažovali i iskusan menadžment. Paralelno, pristupilo se procesu reprograma kredita kod domaćih i inostranih banaka. Taj proces napreduje dobro i očekujemo uspešno okončanje ovog posla koji je od vitalnog značaja za opstanak VBS-a – navodi se u saopštenju.

Ističe se, takođe, da je Vlada Republike Srbije, „pozitivno ocenjujući napore novih vlasnika i menadžmenta“ na poslednjoj sednici odobrila reprogram duga kod Fonda za razvoj, što je „dodatni podstrek da se, u ovim teškim vremenima krize i lošim uslovima prodaje, Valjaonica postavi na noge“. U saopštenju se kaže i da je prirodno da zaposleni u Valjaonici, kao i zaposleni u najvećem broju kompanija u Srbiji, budu zabrinuti za poslovanje i rad svojih kompanija.

– Vremena su teška, uslovi poslovanja sve složeniji, konkurencija jača, razvoj situacije na tržištima sve teže predvidiv. Međutim, uprkos smanjenju prodaje i proizvodnje od 20 odsto ove godine, smanjenja broja zaposlenih nije bilo. Naprotiv, od kada su fondovi RC2 i Darby preuzeli Valjaonicu, plate su samo ove godine povećane dva puta, i sve ovo vreme su redovne. Isto važi za poreze, doprinose, kao i dobavljače, čime se ubrajamo u mali broj poslodavaca u Srbiji gde se obaveze izmiruju na vreme. Akcionari i menadžment Ist Point Grupe ulažu sve napore da se održi radni i proizvodni proces. Imajući u vidu nivo nezaposlenosti u Srbiji, smanjenje broja radnika putem tehnološkog viška je poslednji korak na koji bi se akcionari i menadžment Ist Pointa odlučili, što je već pokazano kako u VBS-u tako i u ostalim članicama Grupe – naglašava se u saopštenju i dodaje da novi vlasnici ne tolerišu nikakve zloupotrebe od strane zaposlenih u kompaniji, a kamoli od strane menadžmenta, jer je to „osnovno poslovno načelo fondova RC2 i Darby“ kao i načela autonomnog utvrđivanja plata i bonusa menadžmentu od strane akcionara. 

Nije otkaz

„Prethodni direktor VBS-a Dragan Subotić nije otpušten, već je sa njim sporazumno prekinut radni odnos“, saopštavaju iz Valjaonice bakra Sevojno i tvrde da je „njegov odlazak sa funkcije više puta odlagan, na njegovu molbu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari