Proizvodnja struje u padu, rudarstvo beleži rast 1struja 2

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu veća je za dva odsto u odnosu na april 2021, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za 1,5 odsto.

Industrijska proizvodnja od januara do aprila u odnosu na isti period 2021. godine veća je za 1,9 odsto, ali tome najviše doprinosi sektor rudarstva koji ovog aprila beleži rast od gotovo 50 odsto u odnosu na prethodni.

Taj rast u rudarstvu je neznatno manji, ali dalje dosta iznad proseka kada se pogledaju prva četiri meseca, 41,5 odsto je proizvodnja veća bila početkom ove nego početkom prošle godine.

Za 3,1 odsto je veća industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji, gledano april na april i ovaj sektor beleži mali pad od svega 0,1 odsto.

Veliki pad beleži sektor snabdevanja električnom energijom i gasom, gde je za prva četiri meseca proizvedeno za 16,7 odsto manje nego od januara do aprila prošle godine.

U aprilu je i pad proizvodnje u ovom sektoru u odnosu na prva dva meseca ove godine, dok je u odnosu na mart ove godine zabeležen rast od 6,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari