Promet na pijacama u prva tri meseca 9,2 milijarde dinara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle veća je za 8,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Za prva tri meseca, prema podacima RZS, ukupan promet bio je 9,2 milijarde dinara.

U strukturi prometa najviše je učestvovalo povrće (26,4 odsto), voće i grožđe (18,4 odsto), živina i jaja (16,9 odsto) i mleko i mlečni proizvodi sa 14,5 odsto.

Svi regioni u zemlji beleže rast prometa na pijacama u ova tri meseca, a najveći je na beogradskim pijacama, nekih 4,3 milijarde dinara. Ako se gleda po grupama proizvoda, 2,4 milijarde dinara prometa ide na povrće, a 1,6 milijardi na voće, uključujući i grožđe.

U isto vreme, najveći deo proizvoda beleži rast prometa, najveći je bio u slučaju meda 24,7 odsto, veći od 18 odsto bio je rast prometa prerađevina od voća, a od 19 odsto žita i proizvoda od žita.

Blagi pad prometa u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine beleže voće, mleko i riba, dok je najveći pad prometa kod drva (23,6 odsto).

Pojedinačno gledano po proizvodima, najveći je bio rast prometa pšeničnog brašna, čak 24 odsto, od januara do kraja marta na pijacama prodato je 167 tona ove vrste brašna.

Ukupan promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji prošle godine bio je veći od 40 milijardi dinara, odnosno više od 344 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari