Promocija Pirota i evroregiona ‘’Nišava’’ u Evropskom komitetu 1Foto: Evroreegioni Nišava

Delegacija Pirota i predstavnici srpskog dela evroregiona ‘’Nišava ‘’učestvovala je u Briselu u radu godišnje konferencije Evropskog komiteta regiona koja je posvećena platformi Evropsko grupisanje za teritorijalnu saradnju (EGTC) i na ovogodišnjoj manifestaciji Evropska nedelja gradova i opština (Open days).

U delegaciji grada i Evroregiona Nišava na ovoj konferenciji i Evropskoj nedelji gradova i regiona u Briselu bili su Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota, koopredsednik evroregiona ‘’Nišava’’, član Skupštine Asocijacije evropskih pograničnih regiona i koordinator evroregiona za srpski deo, Vladica Tošić, zamenik predsednika Skupštine Grada Pirota i član Izvršnog komiteta Asocijacije evropskih pograničnih regiona i Milan Popović predsednik Skupštine Grada Pirota i član Skupštine Asocijacije.

Platforma Evropsko grupisanje za teritorijalnu saradnju, kroz koordinaciju Evropskog komiteta regiona, integriše političke i tehničke predstavnike svih postojećih EGTC-a. Cilj je da olakša razmenu iskustava na terenu i promoviše EGTC kao alat za teritorijalnu koheziju, osigura vidljivost projekata i podrži i konsultativnu ulogu Evropskog komiteta regiona u prekograničnim, transnacionalnim i medjuregionalnim pitanjima,saopšeno je iz evroregiona ‘’Nišava’’.

Na konferenciji u Briselu predstavljen je najnoviji izveštaj o EGTC Monitoringu i nova Uredba “Evropski pregoranični mehanizam“ koju je predložila Evropska komisija i koja bi mogla imati dalekosežan uticaj na prekograničnu saradnju. Predstavljen je i izveštaj Evropske komisije o primeni Uredbe o EGTC-u. Razgovaralo se o predloženoj Atinskoj deklaraciji, a uručena je i počansa godišnja nagrada EGTC-a za ovu godinu. Konferencija je okupila 70 predstavnika EGTC-a iz cele Evrope.

Na 16. Evropskoj nedelji gradova i regiona u čijem fokusu je bila tema posvećena budućnosti kohezione politike posle 2020. godine, delegacija Grada Pirota i Evroregiona Nišava promovisala je grad Pirot i evroregion i incijativu za osnivanje EGTC-a EUROBALKAN.

Evropska nedelja gradova i regiona predstavlja platformu za promovisanje potencijala regiona i privlačenje stranih direktnih investicija, informisanje o aktuelnim regionalnim projektima, razmenu iksustava i umrežavanje sa partnerima iz Evrope i sveta. Ove godine Evropska nedelja gradova i regiona, okupila je najznačajnije regionalne i lokalne aktere na starom kontinentu u više od 150 zvaničnih događaja.

Članice evroregiona ‘’Nišava’’ su: Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz Srbije, a iz Bugarske: Svoge, Kostinbrod, Božurište, Slivnica, Dragoman i Godeč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari