Prostran: Kriza hrane u svetu trajaće još dve, tri godine 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDER BECHER

Sporazum o izvozu žitarica koji su potpisale Rusija i Ukrajina stabilizovaće tržište pšenice i ukoliko se zaista i sprovede sprečiće da stanovnici nekih afričkih i centrlanoazijskih zemalja gladuju, ocenili su stručnjaci gostujući na TV Prva.

Agroekonomista Milan Prostran istakao je da je sporazum značajan zbog zemalja koje nemaju hrane.

“Za dvadesetak odsto stanovništva u nekim afričkim i centrsalnoazijskim zemljama bilo bi teško da prežive. Sporazum podrazumeva pokretanje velikih količina pšenice iz silosa u Ukrajini. Negde se spominje 20 miliona tona, negde i više i to će uticati na stabilizaciju tžišta pšenice. Pšenica je osnov života posebno u siromašnim zemljama”, kazao je Prostran u jutarnjem programu.

On je dodao da će ovo uticati i na kretanje cena pšenice i kod nas i podsetio da je cena od 400 dolara po toni po kojoj se pšenica prodavala u jednom trenutku nezabeležena u istoriji.

“Već na sam pomen ovog sporazuma situacija se smiruje, cena je već pala na 360 dolara po toni. Ne treba zaboraviti da Rusija i Ukrajina zajedno proizvode 25 odsto svetske proizvodnje pšenice i izostanak toga na tržištu je ozbiljan problem”, ocenio je on dodajući da svetska proizvodnja hlebnog zrna iznosi oko 700 miliona tona.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da bi Ukrajina mogla da izveze celih 60 miliona tona pšenice u narednih osam-devet meseci.

Prostran je podsetio i da je Ukrajina i najveći proizvođač suncokreta i suncokretovog ulja na svetu, ali da ova žitarica nigde nije spomenuta.

“I sledeće godine biče problema sa bilansima žitarica, jer će sa ukrajinskih polja biti skinut manji rod pošto nije posejan ove godine. Kriza hrane će trajati sigurno još dve, tri godine dok se ne zaustave ratna dejstva. Cene će ostati visoke i to će platiti potrošači”, poručio je Prostran.

Što se tiče situacije kod nas, on je ocenio da pšenice imamo dovoljno, ali da ima “blagu rezervu u pogledu liberalizacije izvoza kukuruza”.

Ako smo prošle godine ostvarili pet milijardi dolara prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda, Prostran smatra da će ove godine biti nešto slabiji bilans.

Rusija i Ukrajina zaključile su sporazum kojim bi se omogućio izvoz žitarice preko crnomorskih luka, a teretne brodove obezbeđivaće Rusija, Turska i još jedna za sada neimenovana zemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari