Protest advokata u Nišu zbog odluke VKS 1Foto: vk.sud.rs

Advokati iz Niša protestovali su danas iz zgrade Osnovnog i Višeg suda u tom gradu zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita u sporovima između građana i banaka.

Advokati su kazali novinarima da su se spontano okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, „katastrofalne odluke“ Vrhovnog kasacionog suda da banke mogu da nastave da naplaćuju troškove obrade kredita, bez obaveze obrazlaganja tih troškova.

Jedan od okupljenih advokata Andrija Krasić je izjavio da je pomenuta odluka Vrhovnog kasacionog suda u potpunosti suprotna načelima savesnosti i načelima jednakosti ugovornih strana.

„Ovim putem Vrhovni kasacioni sud je zabio nož u leđa kako svim građanima tako i sudijama, koji su svih ovih godina donosili odluke vodeći se njihovim stavom, koji je sada u potpunosti promenjen“, istakao je Krasić.

On je kazao da je na taj način, neko ko treba da štiti pravnu sigurnost, tu sigurnost potpuno ugrozio.

„Takva promena stava može dovesti do toga da banke sada iskoriste neke vanredne pravne lekove na osnovu kojih će građani morati da plaćaju i svoje advokate i advokate banaka i sudske troškove“, izjavio je Krasić.

Prema njegovim rečima, mnoge presude koje su sada nepravosnažne mogu biti preinačene od strane viših sudova, što će takođe dovesti do toga da građani snose troškove celog postupka.

Po završetku protesta advokati su se mirno razišli, ne isključujući mogućnost da se uskoro ponovo okupe kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo promenom stava Vrhovnog kasacionog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari