Protest građana zaduženih CHF: Sud da se izjasni 1Foto: Sanja Vujanović

Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima počeli su protest ispred Ustavnog suda Srbije, a potom će krenuti u protestnu šetnju ka Vrhovnom kasacionom sudu.

Kako su rekli za N1, njihov osnovni zahtev je da dobiju konačan stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa kreditima koji su indeksirani u švajcarskim francima, jer je, kako kažu, Srbija ostala jedina od 14 zemalja u kojoj se sporni krediti i dalje tretiraju kao dozvoljeni.

Oni takođe traže i da nadležni što pre reše njihov slučaj, jer, kako navode, posle tri godine agonije, neće izaći iz dužničke krize.

Protest građana zaduženih CHF: Sud da se izjasni 2
Foto: Sanja Vujanović

Građani, kojih, prema podacima policije, ima oko 300, protest će održati i ispred Ministarstva finansija, zbog sumnje da banke ne plaćaju poreze na sve usluge koje vrše.

Kako su rekli, ukoliko ih ne primi neko od nadležnih, otpočeće štrajk glađu ispred Vrhovnog kasacionog suda.

Kako je za N1 rekla Sanja Vujanović iz Udruženja CHF Srbija, ako se slučaj ne reši i domaći sudovi ih zadržavaju da ne mogu da se obrate sudu u Strazburu, „ostaće zarobljeni ovde i narednih 20 godina“.

Naglašava da su im od 2011. godine ugrožena ustavom zagarantovana prava.

Okupljeni nose transparente „Sudite po zakonu, a ne po nalogu“ i „Stop samoubistvima zbog banaka“.

Saobraćaj se u Bulevaru kralja Aleksandra odvija nesmetano. FoNet javlja da je saobraćaj u Nemanjinoj ulici u Beogradu od Kneza Miloša do Sarajevske je obustavljen zbog protesta građana koji plaćaju kredite u švajcarskim francima. Demonstranti se nalaze ispred zgrade Kasacionog suda u Nemanjinoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari