Protest upozorenja preduzetnika u Beogradu: Traže otpis poreza i doprinosa 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ završilo je današnji protest upozorenja u Beogradu zahtevom da ih prime u Ministarstvu finansija na razgovor o problemima u privredi, ali nisu uspeli da predaju čak ni spisak predloženih mera za rasterećenje poslovanja.

Zastupnik Udruženja Sladjana Trajković rekla je za Betu da su im u Ministarstvu finansija rekli da zahteve u pisanoj formi predaju Vladi Srbije u Nemanjinoj 11.

„Udruženje je već jednom poslalo zahteve Vladi Srbije, ali nije dobilo nikakav odgovor i ponovo će ih predati“, rekla je Trajković.

Privrednici traže otpis poreza i doprinosa za mesece za koje je država isplatila minimalne zarade ili deo zarade i pomoć ugroženim sektorima.

Trajković je rekla da su na protest došli privrednici iz cele Srbije i da je „to snažna podrška i da neće odustati od zahteva“.

„Ovo je samo protest upozorenja, zato se nismo masovnije okupljali. Tražimo da razgovaramo o pomoći privredi koja je ‘na respiratoru’ „, rekla je agenciji Beta zastupnica Udruženja Slađana Trajković.

Zahtev tog udružena je i pravedan model uvođenja frilensera u poreske tokove i promenu poreskog sistema kako bi bio progresivan, pravedniji i transparentniji, rečeno je novinarima.

Predstavnica Udruženja Milena Amon je zatražila i ukidanje kategorija akontacija poreza na dobit i podizanje iznosa minimalaca da bruto ostane isti, a porezi i doprinosi da ne prelaze ukupno 10 odsto, i da je nakon toga potrebno uvesti progresivne poreske stope.

Dodala je da se očekuje da će od 1. januara 200.000 ljudi ostati bez posla ukoliko se nastavi dosadašnje vođenje privrede.

„Pandemija je otkrila i pokazala greške u poreskom sistemu, a loše se pokazala represija poreske i drugih inspekcija prema privatnicima u ovom teškom trenutku“, ocenila je Amon.

Dodala je da se mere ograničenja donose bez ikakve konsultacije s privrednicima i da ne mogu biti jednostrane.

Predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), Dragan Subotić, naveo je da male posredničke turističke agencije čine srž tog sektora u Srbiji, a među njima su dve trećine najugroženije.

„Preskom stanja 30. novembra utvrđeno je da je 975 direktno zaposlenih u turističkom sektoru agencija ostalo bez posla, dok će ih od 1. januara 2021. godine prema predviđanjima biti 1.783“, naveo je Subotić.

On je kazao da je Vlada pomogla turistički sektor isto koliko i bilo koji drugi iako je turistički sektor najugroženiji.

„Dogodilo se i to da su i sve turističke agencije – organizatori putovanja ostale bez polisa osiguranja po odluci određenih osiguravajućih društava koja su se ujedinila i stvorila monopol“, rekao je Subotić.

Predstavnik UTAS-a je naveo da su tri osiguravajuće kuće dale turističkim agencijama ponude za polisu od insolventnosti, koja je identična i 300 odsto skuplja nego u februaru ove godine.

„Najjeftnija polisa košta 8.000 evra, čime je 90 odsto organizatora onemogućeno da dođe do polise, ne zbog novca, već zbog kontigenta od 40 polisa koje su dale osiguravajuće kuće“, naveo je Subotić.

Dodao je da se i pored toga zahtevi za kredite ne obrađuju iako su neophodni za održavanje i insolventnost.

Subotić je zaključio da je potrebno da se formira radna grupa Ministarstva turizma da bi rešavala probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari