Protest sindikata Sloga ispred Ministarstva poljoprivrede Srbije 1Foto: sloga.org.rs

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ održali su danas protest ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beogradu.

Oni zahtevaju da se utvrde otkupne cene višanja, pšenice, mleka i drugih proizvoda, jer smatraju da su neprihvatljive cene koje sada nude otkupljivači.

Predstavnici Sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača u okviru „Sloge“ su tražili da u roku od 48 časova razgovaraju s ministrom Branislavom Nedimovićem o problemima poljoprivrednika.

Sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača, Dejan Bulatović, rekao je da Ministarastvo još nije utvrdilo otkupnu cenu višanja koja je bila niska i proizvođači su ih zato bacali, jer im nije bilo isplativo da ih beru.

„Upadljivo je niska otkupna cena žita, a mleko je pet puta jeftinije od nafte, uz nisku cenu stoke, te je stočarstvo gurnuto na ivicu egzistencije“, ocenio je Bulatović.

Predsednik „Sloge“ Željko Veselinović rekao je da će „u Srbiji nastupiti glad“ ako država seljacima ne garantuje otkupnu cenu žita, soje, pešenice i drugih proizvoda.

„Ukazujemo i na neodgovarajuće i niske državne subvencije poljoprivrednicima, kao i na štete koje su prouzrokovane na voću i usevima usled obilnih gradonosnih padavina i poplava koje resorno Ministarstvo nadoknadilo poljoprivrednicima“, naveo je Veselinović.

On je rekao da su ratari pretrpeli veliku štetu tokom vanrednog stanja usled zabrane kretanja i zbog zatvaranja pijaca, te su veliki gubici malih proizvođača kojima Ministarstvo poljoprivrede nije ponudilo nikakve naknade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari