Protest u Rekovcu protiv istraživanja litijuma 1Foto: GG „Neko brine za Levač”

Povodom najavljenih istraživanja litijuma i pratećih ruda na teritoriji opštine Rekovac, neformalna grupe građana „Neko brine za Levač” organizuje protestni javni skup u centru Rekovca u petak 3. septembra od 17 časova.

Danas je već pisao da su u levačkom kraju istraživanja vršena na dve lokacije tokom prošle godine. Novi istražni period od tri godine na površini od 99 kvadratnih kilometara započet je proletos, 17. aprila ove godine, na osnovu Rešenja Ministarstva rudarstva i energetike br. 310-02-836/2019-2 od 1. marta 2021. godine.

Ovim povodom, Grupa građana „Neko brine za Levač” pokrenula je peticiju protiv eksploatacije litijuma na plodnoj zemlji Levča koju je već potpisalo više od hiljadu meštana ovog kraja.

Na skupu u petak 3. septembra govoriće profesor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista, Miomir Komatina, geolog, Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred pokreta Odbranimo reke Stare Planine i ekološki aktivisti iz Loznice i Jagodine. Ispred organizatora skupa i građana Levča i rekovca, okupljenima će se obratiti ekonomista Aleksandar Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari