Protiv prodaje dela vojne industrije strancima 1Foto: FoNet

Sindikati fabrika namenske industrije Prvi partizan – Užice, Krušik – Valjevo, Sloboda – Čačak, Zastava oružje – Kragujevac i Prva iskra – Barič, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS), zajednički su nakon sastanka u Čačku, saopštili da posledice prodaje dela te industrije stranim investitorima.

Što je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, „mogu da budu kobne, kako po same fabrike, tako i po odbrambenu bezbednost zemlje“.

Oružarski sindikati smatraju i da najava prodaje preduzeća namenske industrije nema uporište u ekonomskoj logici. Gotovo sve fabrike Odbrambene industrije Srbije, tvrde sindikalci, godinama unazad beleže izražen rast proizvodnje koja je najvećim delom izvozno orijentisana, i čiji se ukupni godišnji izvoz kreće oko 200 miliona dolara.

– Fabrike vojne industrije su 1999. godine, kada je na njih NATO bacio više od 200 projektila, pretrpele teška razaranja, a to što su se brzo oporavile govori da predstavljaju najvitalniji deo srpske privrede. Kao neto izvoznici, u okolnostima kada je srpski izvoz pao na najniže grane i kad Srbija u svetskom izvozu učestvuje samo sa 0,07 odsto, ove fabrike daju značajan doprinos smanjenju deficita i punjenju budžeta Republike Srbije, pa samim tim doprinose opštem dobru društva, navodi se u saopštenju sindikalnih organizacija fabrika OIS, uz poruku da upravo ta preduzeća „treba da budu nosioci budućeg industrijskog razvoja Srbije, pre svega zbog primene široke lepeze savremenih tehnologija i upošljavanja velikog dela srpske privrede koje svoju proizvodnju baziraju na saradnji sa fabrikama OIS“.

– Jedan od razloga zbog kojeg oko 10.000 radnika fabrika OIS ne veruje u uspešnost najavljene privatizacije, jeste i duga lista upropašćenih fabrika tokom privatizacija srpske privrede, i za koje do sada niko nije odgovarao, jer su bile povezane sa bliskim krugovima vlasti koji su bili zaštićeni. Otuda i bojazan da slična ili ista sudbina, može da zadesi i naše fabrike koje nikada do sada nisu imale bolju tržišnu poziciju i nikada nisu beležile bolje rezultate poslovanja, pošto je proizvodnja poslednjih godina značajno uvećana – ističu sindikalci OIS i dodaju da smatraju da „najavljena reindustrijalizacija zemlje mora da bude bazirana na snažnijem razvoju vojne industrije, ali pod državnom ingerencijom“.

– Sindikati OIS koji zastupaju interese 10.000 radnika će stati u odbranu svojih fabrika kako bi sačuvali ugled, tradiciju i kako bi sačuvali ono što su generacije vekovima stvarale kao oslonac jačanja odbrambene moći naše zemlje – poručuju sindikati domaće vojne industrije.

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio da bi uskoro u skupštinsku proceduru trebalo da uđe Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme kojim je predviđena delimična privatizacija, od odnosno dokapitalizacija fabrika vojne industrije, i to prodajom do 49 odsto njihovog kapitala inostranim investitorima. Tokom javne rasprave o ovom zakonu, gotovo kompletna stručna javnost podržala je inicijativu za prodaju kapitala vojnih fabrika inostranim investitorima, ali pod uslovom da država zadrži kontrolni paket, od 51 odsto akcija u njima, čime bi se zaštitili njihovi proizvodni programi, a time i bezbednost zemlje.

Inostrana ulaganja u fabrike OIS neophodna su, smatraju stručnjaci, jer država nema novca za ulaganja u njihov intenzivniji razvoj i modernizaciju, što je osnovni preduslov za opstanak na sve zahtevnijem svetskom oružarskom tržištu. Ističu, pritom, da su vojne industrije i na Zapadu i na Istoku, najvećim delom privatizovane. Privatizovane su i fabrike za proizvodnju konvencionalnog naoružanja i u Rusiji, a među njima i čuveni koncern Kalašnjikov.                                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari