Prvomajsko slavlje na Zlatiboru 1Foto: Nenad Kovačević

Na Zlatiboru će 1.maja, simbolično biti označen početak gradnje panoramske kabinske žičare – gondole na njenoj početnoj stanici na Obudojevici.

Tim povodom, goste najposećenije turističke destinacije u Srbiji očekuje bogat program, koji su pripremili Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Sportski centar „Čajetina“ i Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“.

Radovi na uređenju lokacije na Obudojevici, na padini iznad zlatiborske pijace, koje obavlja konzorcijum koji predvodi užičko preduzeće „Jedinstvo“, počeli su 26. marta ove godine, nakon što je Ministarstvo građevinarstva, mesec ranije, izdalo dozvolu za gradnju. Međutim, prvomajskim i simboličnim nalivanjem betona u temelje stuba buduće gondole, lokalna samouprava želi da skrene pažnju na izuzetnu važnost tog projekta, čiji značaj prevazilazi lokalni okvir, i da zajedno sa građanima Čajetine i gostima Zlatibora obeleži početak njegove realizacije.

– Radovi na početnoj stanici biće završeni do polovine juna ove godine. Rešeni su imovinski odnosi, a druge manje probleme trebalo bi uskoro da reši država – kaže za Danas Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“ Zlatibor.

Iako je bilo planirano da se kompletna investicija završi do kraja ove godine, naša sagovornica navodi da gondola do tada neće biti puštena u rad, jer je potrebno vreme za kontrole i da se pribavi upotrebna dozvola.

– Naš cilj je da završimo građevinske radove do kraja ove godine, a da gondola preveze prve putnike na proleće naredne godine – objašnjava Božanić i ističe da bi uskoro trebalo da počne postavljanje stubova na celoj trasi, pošto su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Gradnja gondole je, zbog problema u odnosima između državnih institucija i lokalne samouprave, počela krajem septembra prošle godine i to od njenog kraja, odnosno od kranje stanice na vrhu Torniku, jer je Ministarstvo građevinarstva izdalo dozvolu samo za radove u okviru pete faze na toj lokaciji.

– Očekujemo da dobijemo odobrenje i za preostale tri faze, jer su rešeni imovinski odnosi, ali nekoliko parcela, koje su predmet upravnog spora u kome ne učestvuje čajetinska opština nego država, ne možemo da ubeležimo u katastar. Ministrstvo građevinarstva, s kojim dobro sarađujemo, zahteva tu dokumentaciju kako bi moglo da nam izda dozvolu za gradnju i na tim deonicama. To smo im dostavili i očekujemo odgovor posle praznika – kaže naša sagovornica.

Buduća gondola, koja će imati 55 kabina sa kapacitetom od 600 putnika, trasom dugom 8.950 metara spojiće centar Zlatibora sa vrhom Tornika. Imaće međustanicu u blizini Ribničkog jezera, gde je planirana izgradnja luksuznog turističkog komleksa „Zlatni grad“.

Kompletan projekat vredan je 13 miliona evra. Deset miliona evra izdvojeno je za opremu koju je isporučila francuska kompanija „Pomagalski“, a tri miliona je planirano za građevinske radove. Čajetinska opština sama finansira i to novcem iz kredita i lokalnog budžeta.

Na osnovu studije opravdanosti, koju su usvojili nadležni državni organi, uloženi novac, kako su ranije objašnjavali čajetinski čelnici, vratiće se za sedam godina. Računica na osnovu najjeftinije cene vozne karte od pet evra, pokazuje da bi gondolu koristilo oko 300.000 turista godišnje koji bi ostvarili 1,2 miliona noćenja, kao i veliki broj izletnika, vlasnika vikendica i apartmana, ekskurzija i meštana. Neto-dobit u prvoj godini biće 153.806 evra, sledeće 444.420, a svake naredne oko 800.000 evra.

Dodatni prihod očekuje se od investitora koji su zainteresovani da ulažu u budući luksuzni hotelski i apartmanski kompleks „Zlatni gad“ u blizini Ribničkog jezera, koji će zahvatiti više od 200 hektara zemlje. Osim toga, zarada se očekuje i od onih investitora koji će ponuditi dodatne sadržaje na samom Torniku,

Buduća turistička atrakcija, kako ističe naša sagovornica, značajno će pospešiti turistički razvoj Zlatibora i uvrstiti ga među najznačajnije svetske turističke centre.

– Gondola će postati okosnica ubrzanog razvoja Zlatibora i omogućiće da ostvarimo naše planove o tome da za desetak godina imamo milion turista i deset miliona noćenja – poručuje Bojana Božanić.

U programu učestvuje i Zoran Kesić

Simbolični početak radova 1. maja u 17 časova označiće Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, a u centru Zlatibora odvijaće se bogat zabavni, sportski i muzički program. Od 15 časova, na Kraljevom trgu, planiran je program namenjen deci (žurka sa animatorima, prikazi fudbalskih veština, muzički program i kviz, nastupi sa svetlećim rekvizitima i drugi sadržaji). U 19 časova, na istom mestu, uslediće zabavni program sa Zoranom Kesićem, autorom emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, a u 20 časova – koncert grupe Inspektor Blaža i kljunovi.

Tekst je deo projekta “TURIZAM I EKOLOGIJA – razvojne šanse Čajetine”, koji se sufinansira svedstvima Opštine Čajetina. Stavovi izneti u tekstu su isključiva odgovornost lista Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari