Putin: Rusija trenutno četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda 1Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / SPUTNIK

Rusija je trenutno četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, sa prihodima koji su prošle godine iznosili 43,5 milijardi dolara, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Postali smo četvrta zemlja u svetu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, a prva zemlja u svetu po pšenici, rekao je Putin i naveo da su takvi rezultati donedavno izgledali apsolutno nerealni, prenosi Tass.

On je naveo da je 2022. godine ostvaren rod od 157 miliona tona žitarica, a prošle godine 147 miliona tona i istakao da bi u poljoprivrednoj sezoni 2023-2024 izvoz žitarica mogao da dostigne 65 miliona metričkih tona.

U prošloj sezoni izvezli smo između 50 i 53 miliona metričkih tona, a u ovoj bi to moglo da bude uvećano na 65 miliona, kazao je Putin.

On je istakao da Rusija više gotovo da ne zavisi od uvoza hrane.

Zavisnost od uvoza 2000. godine bila je skoro u svim glavnim komponentima u pogledu snabdevanja zemlje hranom, ali ona više ne postoji, rekao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari