Rade Basta: Prioritet razvoj malih i srednjih preduzeća kao i promocija preduzetništva 1Foto: JKP Beogradske elektrane

Ministar privrede Rade Basta rekao je danas da će njegov prioritet u narednom periodu biti radnici, razvoj malih i srednjih preduzeća kao i promocija preduzetništva, saopšteno je iz ministarstva.

On je u razgovoru sa ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao da je njegova pažnja usmerena i na studente koji su važan segment srpskog društva i kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju.

„Tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar“, poručio je ministar i ukazao na odličnu saradnju s vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), kazao je Basta.

On je podsetio da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, a za devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena premašila je šest milijardi evra, od čega je iz Srbije u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, ministar Basta poručio je da je Srbiji na evropskom putu ključna podrška Nemačke.

Ministar je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri te da postoji aktivan politički dijalog uz razvijenu saradnju u brojnim oblastima, posebno u oblasti privrede.

Konrad je rekla da je Srbija atraktivno mesto za investitore i tu šansu treba iskoristiti u punom kapacitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari