Radionica: Srbija i region nailaze na problem zavisnosti od uglja 1Foto: Aleksandar Roknić

Predstavnik Centra za kreiranje politika i strategija Nenad Spasojević izjavio je danas da Srbija i region u procesu prelaska na obnovljive izvore energije nailaze na problem što su u velikoj meri zavisni od uglja.

„Imate problem da su ove države u velikoj meri zagađene i zavisne od jednog energenta. Zavisnost od lignita je rizična po bezbednost ljudi“, rekao je Spasojević na radionici „Monitoring javnih politika u oblasti klimatskih promena.

Spasojević je ocenio da su nadležni organi sami krivi što se Srbija nalazi u nezahvalnoj situaciji po pitanju usvajanja strateških dokumenata i zakona koji se tiču klimatskih promena.

„Srbija nije samo u obavezi da samo ažurira i donosi nove dokumente u sa Evropskom unijom, ona je u obavezi i prema energetskoj zajednici“, kazao je Spasojević.

Dodao je da pored toga što se u Srbiji kasni sa usvajanjem sporazuma sa međunarodnih konferencija o klimatskim promenama, da se i ne poštuje ono što je prihvaćeno.

Govoreći o Zakonu o klimatskim promenama koji je usvojen ove godine, Spasojević je rekao da je poražavajuće što disukuje u Skupštini tokom usvajanja tog zakona nije imala veze sa aktuelnim problemima.

On je istakao da neki od problema Zapadnog Balkana predstavaljaju termoelektrane na ugalj, nedostatak filteracije, loš lignit i individualna ložišta.

Dodao je da u Srbiji napravljen blagi zaokret prema obnovljivim izvorima energije kada su otvoreni vetroparkovi kapaciteta od ukupno 400 megavata struje.

Radionicu je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.