Radnici “Laste” počeli štrajk glađu zbog “šarlatanske” izjave Gorana Vesića 1Foto: Privatna arhiva

Dvadesetak radnika “Laste” započelo je danas u 10 sati štrajk glađu zbog izjave Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda da je sredinom maja to autobusko preduzeće imalo znatno manje polazaka nego što je bilo najavljeno uz ocenu da su takve njegove tvrdnje “ zlonamerne ili šarlatanske”.

Kako Danas saznaje, štrajkači imaju tri zahteva, od kojih je prvi i po njima najvažniji da se Goran Vesić izvini zaposlenima i preduzeću zbog, kako tvrde, “izmišljenih optužbi”. Drugi je da se poveća broj polazaka “Lastinih” autobusa iz Mladenovca ka Beogradu za još 30 a treći je da pereduzeće dobije kompenzaciju zbog stanice u centru grada koja je zatvorena zbog izgradnje naselja “Beograd na vodi”.

Naš izvor tvrdi da štrajkači ne nameravaju da prekinu svoj protest sve dok njihovi zahtevi, naročito onaj prvi, ne budu ispunjeni.

Štrajkači tvrde da je na osnovu podataka iz analize unutrašnje kontrole i validatora utvrđeno da nije ostvaren svega 1,2 odsto polazaka i to isključivo zbog kvarova a nikako zbog nemara, što po njima predstavlja neoboriv argument da Vesić ne govori istinu i dodaju da je očigledno da za svoje tvrdnje ne poseduje dokaze.

Oni ističu da ne nameravaju da blokiraju saobraćaj.

Podsećanja radi, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je 16. i 17. maja “Lasta” imala po više od 120 polazaka manje nego inače, kao i da je utvrđeno da su autobusi koji su, prema tvrdnjama preduzeća, vozili na teritoriji Mladenovca, istovremeno bili i u Aranđelovcu, Kragujevcu i drugim lokacijama.

Zbog toga je Grad Beograd podneo krivičnu prijavu Drugom opštinskom javnom tužilaštvu protiv odgovornih u javnom preduzeću “Lasta” ocenjujući da je reč o “pljačkanju kase grada” jer je prijavljivano da su vozila saobraćala na ugovorenoj trasi, a u stvari su se nalazila na drugoj lokaciji, bila iznajmljena, u garaži ili na popravci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari