Bivši radnici Magnohroma koji u pravosnažnim sudskim presudama potražuju isplatu u proseku 18 zaostalih plata, danas bi morali da se izjasne o ponudi Agencije za privatizaciju. Kako kaže Lazar Pavlović, jedan od vođa radnika, oni ne prihvataju predlog da se dugovanje naplati kreditom za čije podizanje je neophodno da se stavi hipoteka na fabriku. Time bi se dobilo 1,6 miliona evra za namirivanje dela potraživanja, ali bi praktično bio blokiran rad zaposlenih koji su ostali u Magnohromu. Radnicima se duguje oko 570 miliona dinara, ali sa sudskim taksama ta suma je veća od milijardu dinara.


 Protest koji je započeo 23. februara, kada su bivši radnici ušli u Skupštinu grada, pre dva dana bio je zaoštren jer je veća grupa krenula peške za Beograd, kako bi od premijera zatražila da se ispoštuju sudska rešenja. Posle kratkotrajne blokade Ibarske magistrale, radnici su se vratili u Skupštinu gde je protest nastavljen.

– Čekamo da država reši naš problem i isplati nam novac koji nam pripada – kaže Pavlović.

Podsetimo, 2006. godine Magnohrom je prodat britanskoj kompaniji Global stil holding, Lakšmija Mitala, brata čuvenog milijardera, i iz te transakcije u državnu kasu ušlo je 1,2 miliona evra. Radnici već posle nekoliko meseci počeli su proteste zbog neredovnih zarada, neizvršenih investicija i rasprodaje imovine, ali su u to vreme u Agenciji za privatizaciju tvrdili da je reč o „ostacima samoupravljanja“. Kada je posle dve godine, zbog neisplaćenih rata, ugovor sa nesavesnim kupcem raskinut, malo je šta u firmi ostalo u funkciji, a prema radnicima je dug premašio milijardu dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari