Nove neprijatnosti za Banatske paore. Na njivama u Čenti juče rano ujutru radnici PKB korporacije peti put su sprečili poljoprivrednike da uđu u zakupljene parcele, blokiravši im ulaz traktorima.

 Ni poljoprivrednici nisu odustali od namere da uđu na njive koje su još jesenas zakupili, na javno održanoj licitaciji zemljišta, koju je na osnovu odobrenja Ministarstva poljoprivrede organizovala u Zrenjaninu gradska komisija. Sklopljene ugovore o zakupu zemlje pre dva dana poljoprivrednici su doneli u Gradsku upravu u Zrenjaninu, protestujući što ne mogu da uđu u parcele jer ih u tome sprečavaju radnici PKB. Ugovori su odneti u Ministarstvo poljoprivrede, kako saznajemo, a tokom jučerašnjeg dana na terenu u Čenti su zajedno sa poljoprivrednicima predstavnici grada Zrenjanina, koji pokušavaju da posreduju i omoguće ratarima da uđu na njive.

– Zemljište je državno, nekada ga je obrađivao PKB, a od prošle godine povereno je zrenjaninskoj upravi da ga da u zakup, što smo i učinili. Nažalost, zakupci ne mogu da uđu na parcele i započnu obrađivanje zemlje jer im radnici PKB-a to ne dozvoljavaju već mesecima. Nikako da shvate da to nemaju prava da rade. Tužili su nas, izgubili spor i protiv grada Zrenjanina i protiv države – kaže za Danas načelnik Odeljenja za ruralni razvoj grada Zrenjanina, Stojan Kralj.

Prema njegovim rečima, dve suprotstavljene strane se sa po dvadesetak traktora nalaze na jednoj parceli od 40 hektara na ulazu u Čentu i pošto niko neće da odstupi, predstavnici grada Zrenjanina ostaće do večernjih sati da dežuraju. Sa njima je na terenu i patrola zrenjaninske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari