Savez samostalnih sindikata Srbije pruža punu podršku vašim opravdanim zahtevima i svim aktivnostima koje realizujete da biste zaštitili i ostvarili svoja prava. Vaš glas protiv uništenja fabrike i borba da je sačuvate, pokrenete proizvodnju i zaštitite prava radnika, jer od oživljavanja preduzeća u restrukturiranju zavisi ne samo budućnost zaposlenih u njima i članova njihovih porodica, već i ekonomsko-privredna perspektiva zemlje, deo je ukupne sindikalne borbe za bolji život Srbije i njenih građana – navodi se u pismu predsednika SSSS Ljubisava Orbovića upućenom radnicima Zastava Kamiona koji štrajkuju.

Orbović, koji je inače najavio dolazak u Kragujevac, juče nije mogao da učestvuje u protestu „kamiondžija“, zbog vanrednih obaveza u Beogradu vezanih za nastavak pregovora sa predstavnicima Vlade o novom zakonu o radu.

Na jučerašnjem protestu „kamiondžija“ koji, podsetimo, pored ostalog zahtevaju saglasnost Vlade za realizaciju Memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom JAK motors i socijalni reprogram za prekobrojne radnike, delimično je predstavljan i plan akcija Saveza samostalnih sindikata Kragujevca za slučaj da pregovori sindikata sa Vladom i Unijom poslodavaca o novom zakonu definitivno propadnu. Tim planom, kako je rečeno, predviđeno je logorovanje u Beogradu pod šatorima u kojima bi se radnici iz cele Srbije periodično smenjivali.

Radnicima Zastave kamiona juče se obratio i predsednik Sindikata u kompaniji Fijat automobili Srbija Zoran Marković, koji je utvrdio da Vlada zakonima o radu, privatizaciji i stečaju pokušava da vrati srpske radnike 200 godina unazad, odnosno da poništi dva veka borbe za radnička prava. Otuda suština radničkih protesta, prema njegovim rečima, mora da bude usmerena na borbu protiv novog zakona o radu, koji radnicima oduzima sva prava, i koja sutra ni puškom neće moći da budu povraćena.

Marković je pozvao nadležne da „kamiondžijama“ objasne zašto mesecima ne primaju plate i kako da, bez ikakvih prinadležnosti, izdržavaju porodice i plaćaju struju i komunalije. „Odakle tim ljudima koji se predstavljaju kao poslodavci novac, kad radnici nemaju ni za hleb“, upitao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari