Novoformirana radna grupa Saveza samostalnih sindikata Srbije za preduzeća metalske industrije u restrukturiranju zatražila je juče hitan sastanak i razgovor sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem. Sindikati traže rešavanje statusa tih firmi i sudbine nekolika desetina hiljada zaposlenih u njima.


Radna grupa koju čine predsednik Sindikata metalaca Zoran Vujović i čelnici sindikalnih organizacija Zastave kamiona, kruševačkog „14. oktobra“, Kablova iz Jagodine, IMT-a, IMR-a i još nekih značajnih fabrika u restrukturiranju zatražili su sa jučerašnjeg sastanka u Kragujevcu da ih ministar Vujović primi najkasnije do kraja sedmice. U suprotnom, okupiće se u ponedeljak u Beogradu, gde će započeti proteste ispred Ministarstva privrede. Predstavnike radne grupe SSSS-a za srpske fabrike u restrukturiranju juče je primio gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je u potpunosti podržao njihove zahteve.

Nakon sastanka radne grupe, na centralnom kragujevačkom trgu organizovan je drugi po redu protest radnika Zastave kamiona, koji traže saglasnost Vlade za realizaciju Memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom JAK motors, poštovanje protokola koji su reprezentativni sindikati Grupe Zastave vozila potpisali sa Vladom još 2008, te socijalni program za prekobrojne „kamiondžije“. Predsednik Sindikata metalaca Zoran Vujović zatražio je da se fabrike u restrukturiranju uposle pre donošenja zakona o privatizaciji, stečaju i radu, jer metalska industrija Srbija, kao okosnica privrede, mora odmah da se pokrene. On je pozvao srpske metalce da ako bude trebalo, na proteste u Beogradu dođu u što većem broju.

U protestu radnika Kamiona učestvovali su i sindikalci iz Beograda, Kruševca, Jagodine i drugih gradova.

Poruka

– Okupili smo se da kažemo ovoj državi da više nećemo da budemo robovi, već da hoćemo da živimo od svoga rada. Hoćemo da radimo u fabrikama koje smo izgradili i od rada školujemo svoju decu – poručeno je sa jučerašnjeg protesta u centru Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari