Radnicima FC plastika ponuđeno da pređu u Fijat ili da napuste firmu 1Foto: FoNet /Dragan Antonic

Nakon izmeštanja dela opreme za proizvodnju branika iz Fijat Krajsler plastika u fabriku Montaža kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, menadžment FCA Srbija ponudio je danas radnicima linije montaža FC Plastika da pređu u FCA Srbija, ili da napuste firmu uz otpremnine od po oko 5.000 evra.

Većina radnika je, kako saznajemo, odbila obe ponude i odlučila da ostane u FC plastiku i „nastavi borbu za svoja prava“.

Montažna linija za sklapanje branika za model „500L“, koji se proizvodi u Kragujevcu, izmeštena je u FCA  Srbija, zbog štrajka radnika FC plastika koji, od sredine februara, traže da im se ovogodišnji regres vrati na prošlogodišnji nivo (oko 60.000 dinara), a da im se neradni dani, kao i kolegama iz fabrike automobila, plaćaju sa 65 odsto od redovne plate.

U Sindikatu ove fabrike za naš list kažu da su od više desetina „plastičara“ sa montažne linije te fabrike, njih tek trojica, četvorica prihvatila da uzme otpremnine, a da niko od radnika nije prihvatio ponudu da pređe u Fijat Krajsler automobile. Naprotiv, svi su odlučili da ostanu u FC plastiku i da sredinom maja radikalizuju protest.

– Ukoliko se, u međuvremenu, nešto ne promeni nakon što 10. ili 11. maja ponovo bude pokrenuta proizvodnja automobila u Fijatu, mi ćemo radikalizovati protest. Planiramo da započnemo blokadu pruga i mostova u Kragujevcu – rekao je juče našem listu predsednik Štrajkačkog odbora u FC plastiku Zoran Miljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari