Ranković: Uglja za radnike će biti do kraja decembra 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Nakon što su mediji juče objavili snimak na kom se vidi kako se nekoliko radnika rudarskog basena Kolubara raspravlja sa direktorom za proizvodnju uglja u EPS-u Milanom Miškovićem, pitajući ga gde je ugalj za radnike, predsednik Sindikata RB Kolubara Miodrag Ranković kaže za Danas da je to što se desilo zloupotreba i da će radnici ugalj dobiti do kraja decembra.

„Poslodavac je u obavezi da do kraja decembra radnicima obezbedi ugalj, tako da ima još mesec i po i mislim da će to biti ispoštovano, kao što je bilo uvek do sada“, ističe Ranković za naš list.

On objašnjava da radnici EPS-a svake godine za svoje potrebe „pišu“ ugalj i da za to plaćaju punu tržišnu cenu, ali da je benefit to što im EPS daje mogućnost da to plate u šest rata.

„Direktor EPS-a je izdao naredbu da se svake godine radnicima izvuče ugalj do kraja decembra. Nije ovo prva godina i ranije je bilo tako, dobija se ugalj do kraja decembra, nekada je bilo i do januara. Jedino je prošle godine to bilo izvučeno u oktobru“, kaže Ranković.

Na pitanje da li ima nestašice uglja, kako su to radnici u razgovoru sa direktorom koji se može videti na video-snimku potencirali Miodrag Ranković kaže da nema reči o tome.

„Bilo je problema letos sa jednim bagerom koji kopa ugalj, imamo ih dva, a jedan se letos pokvario pa smo čekali deo iz Nemačke. Nije ništa strašno, biće sve u redu, neke kolege to zloupotrebljavaju sada“, napominje Ranković.

Više informacija o događaju u Kolubari zatražili smo i od poslovodstva EPS-a, ali odgovore nismo dobili u toku jučerašanjeg dana.

U RB Kolubara proletos je, kako je Danas pisao, bio najavljen generalni štrajk ukoliko ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ne bude smenjena. Tada je Miodrag Ranković rekao je da je Mihajlović glasnogovornik lobija koji se zalaže za otkazivanje izgradnje Termoelektrane Kolubara B i brzo gašenje svih termo pogona za proizvodnju struje u Srbiji, a, koji, u prvom redu, čine uvoznici struje i investitori u vertroparkove.

„Očekivali smo da će ministarka Mihajlović pozvati naše predstavnike na razgovor nakon protestnog zbora koji smo organizovali, ali ona to nije učinila, već je razgovarala sa Milanom Đorđevićem, predsednikom Sindikata radnika EPS koji podržava njene stavove“, rekao je Ranković za Danas u maju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari