Raša Kojčić (Ministarstvo rudarstva i energetike): Počele pripreme za grejnu sezonu povećanjem rezervi energenata 1Foto: Pixabay/Ri

Ministarstvo rudarstva i energetike na vreme je počelo sa pripremama za predstojeću grejnu sezonu povećanjem osnovnih rezervi energenata, izjavio je danas za TV Vesti pomoćnik ministra Raša Kojčić.

„Ministarstvo je povećalo obavezne rezerve energenata za 100 odsto u odnosu na 2020. godinu, a kada je gas u pitanju, gasno skladište Banatski Dvor uskoro će biti potpuno popunjeno, čime ćemo imati dovoljne rezerve gasa za 50 dana nesmetane potrošnje“, rekao je Kojčić.

„U isto vreme puni se i zakupljeno skladište gasa u Mađarskoj, koje će nam obezbediti dodatne količine gasa kako bismo obezbedili gas za potrebe građana i industrije“, dodao je.

Kojčić je naveo da će Srbija, izradom Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku i Strategije razvoja energetike, imati do 2030. godine 40 odsto manju emisiju štetnih gasova, kao i 40 odsto veće učešće obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji električne energije.

„Moramo da radimo na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta, s obzirom na to da u poslednjih 30 godina nismo napravili nijedan novi elektroenergetski objekat“, predočio je on.

„Krajnji je momenat da krenemo u izgradnju novih solarnih i vetroelektrana, velikih reverzibilnih hidroelektrana, kao i da primenjujemo najmodernije tehnologije koje ne zagađuju vazduh i okolinu“, rekao je Kojčić.

Kojčić je podsetio da je početkom godine krenula izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će omogućiti diversifikaciju snabdevača prirodnim gasom.

„Tada će Srbija moći da se snabdeva gasom i iz Azerbejdžana i kaspijskog regiona, kao i iz LNG terminala u Grčkoj, što će značiti i veću energetsku bezbednost Srbije i regiona“, naveo je on.

„U planu je gradnja novih gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, Bosnom i
Hercegovinom, Hrvatskom, kao i proširenje postojećih i gradnja novih gasnih skladišta“, dodao je Kojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari