Raspisani konkursi za zamenu kotlova i ložišta, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta 1Užice, vazduh, Foto: Nenad Kovačević

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovama i toplanama i ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i zaštitu zemljišta.

Ministarka Irena Vujović pozvala je lokalne samouprave da iskoriste podršku države i kandiduju projekte, kako bi na taj način unapredili kvalitet vazduha i zemljišta u svojim sredinama, saopšteno je iz Ministarstva, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Irena Vujović je istakla da su ove godine obezbeđena još veća sredstva nego u 2021. i da je gradovima i opštinama, kroz četiri konkursa, na raspolaganju ukupno 550 miliona dinara.

„Prošle godine smo imali dobru sa saradnju sa lokalnim rukovodstvom i više od 50 gradova i opština iskoristilo je podršku države da zameni kotlove u pravnim licima i domaćinstvima ili da pošumi deo teritorije. Podržali smo više od 800 domaćinstava da pređu na ekološki prihvatljivije energente, a menjali smo i kotlarnice u Valjevu, Kosjeriću, Novom Pazaru i brojnim drugim lokalnim samoupravama“, kaže Vujovićeva.

Srbija je, prema njenim rečima, u 2021. zahvaljujući sredstvima koja su dodeljena na javnom konkursu, bogatija za više od 150.000 novih sadnica.

„Unapređenje kvaliteta vazduha ostaje jedan od naših glavnih prioriteta i ove godine nastavljamo još bržim tempom. Pozivam lokalne samouprave da u narednih 20 dana prijave projekte. U ovoj godini smo im stavili na raspolaganje više od pola milijarde dinara za projekte unapređenja kvaliteta vazduha, koji će, po realizaciji, unaprediti i kvalitet života građana“, rekla je Vujovićeva.

Ističe da će projekti biti birani prema unapred utvrđenim kriterijumima, a preliminarna rang-lista biće objavljena na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu www.ekologija.gov.rs, u odeljku „Konkursi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari