Rast izvoza 30 odsto, a uvoza 48 odsto, deficit udvostručen 1foto EPA/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

U periodu od januara do maja ove godine izvoz Srbije povećan je za 30,3 odsto, a uvoz za 47,8 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Samo u maju izvoz je međugodišnje povećan za 42,1 odsto, dok je izvoz skočio za čak 54,6 odsto.

U prvih pet meseci najveći međugodišnji rast u izvozu zabeležen je u rudarstvu čak 523 odsto. Eksploatacija metala je povećala izvoz za 6,55 putam, a eksploatacija nafte i gasa 6,66 puta, mada pri prilično niskim fizičkim obimima. Poljoprivreda je zabeležila pad izvoza za 17 odsto.

Prerađivačka industrija je imala rast izvoza u prvih pet meseci u odnosu na isti period prošle godine povećana za 26,7 odsto, dok je uvoz povećan za 33,8 odsto.

Osim tekstila sve oblasti prerađivačke industrije su zabeležile rast izvoza, a najviše štampanje i umnožavanje audio i video zapisa mada sa jako niskim obimom.

Pored toga, rast izvoza proizvodnje nafte je iznosio 106,9 odsto, proizvodnjaostalih saobraćajnih sredstava 53 odsto, proizvodnja papira 48 odsto.

U uvozu su bez izuzetka sve oblasti zabeležile povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Veliki deo uvoza otišao je na naftu i gas. Za pet meseci uvezeno je za 1,9 milijardi evra ili 393 odsto više nego prošle godine.

Uvoz derivata nafte je povećan za 242 odsto.

Uvoz proizvoda od drveta je povećan za 57,6 odsto, osnovnih metala za 55 odsto, a saobraćajnih sredstava (ne motornih vozila) za čak 151 odsto.

Ogroman rast je zabeležila i električna energija, čak 414 odsto, dok je uvoz povećan za 24 odsto.

Ukupan izvoz za pet meseci dostigao je 10,77 milijardi evra, dok je uvoz iznosio 15,7 milijardi evra. Deficit spoljnotrgovinske razmene dostigao je 4,9 milijardi evra u odnosu na 2,35 milijardi evra iz prvih pet meseci prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari