Razjedinjeni poljoprivrednici u borbi za opstanak: Ko organizuje proteste, ko na njih dolazi i kakva su očekivanja? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici Srbije postaju sve glasniji u borbi za bolje uslove rada, brojna udruženja uključila su se u ovu borbu zahtevajući sastanake sa predstavnicima vlasti i proteste, kao vrstu pritiska. Međutim, kao jedan od glavnih problema ove borbe pojavila se nesloga ili samo manjak komunikacije među udruženjima, što je počelo da dovodi do konfuzije među njima.

Predstavnici dela udruženja proizvođača mleka i uzgajivača stoke najavili su tako za petak, 12. maja, protest ispred Predsedništva, zahtevajući, između ostalog, sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ipak, dan pred najavljeni protest, deo njih dobio je poziv iz kabineta predsednika na sastanak, što je za naš list potvrdio predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić, koji je sastanku prisustvovao.

U Predsedništvu su danas popodne razgovarali sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i šefom kabineta predsednika države Ivicom Kojić, kojima su saopštili zahteve. Predsednik države Aleksandar Vučić, iako se očekivalo, nije u njima učestvovao, ali im je obećano da će ih primiti sledeće nedelje.

Vasić je za Betu rekao da su poziv za razgovor dobili juče iz Predsedništva i da su očekivali da će zbog toga u razgovoru učestvovati i Vučić.

U isto vreme, drugi proizvođači mleka, na taj sastanak ne samo da nisu pozvani, već za njega uopšte nisu ni znali.

Neka udruženja nisu ni bila informisana o održavanju protesta, kao ni o sastanku koji se neočekivano dogodio u Predsedništvu Srbije.

Osim proizvođača mleka koji su se danas sastali sa predsednikom Vučićem i onih koji ni o kakvim sastancima nisu ni bili informisani, postoji i treća „struja“, koja je predala svoje zahteve Vladi Srbije. Oni sada čekaju sastanak, koji je zakazan za ponedeljak, 15. maj, u Vladi Srbije.

Sa druge strane, predstavnici vlasti slabo se u javnosti oglašavaju ovim povodom.

Poljoprivrednik Slavko Vukov, iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, kaže da oni kao Udruženje nisu dobili informacije o protestu.

„Mi nismo pričali o tome i ne znamo ko je potencijalni organizator tog protesta. Naše udruženje ne učestvuje u tome, a ne učestvuje ni ostalih sedam sa kojima smo bili na sastanku u Vladi Srbije i izneli neke zahteve“, navodi Vukov.

On dodaje da nije siguran da li su organizatori udruženja ili pojedinci.

„Konfuzna je situacija, vidim polemike i po društvenim mrežama i kojekakve komentare. Mi smo okupili krug udruženja koja su uz zajedinčku platformu napravila neke zahteve i sa tim smo bili na razgovoru u Vladi Srbije i sada čekamo sastanak, koji je zakazan za ponedeljak da vidimo šta od tih zahteva može da se ostvari i šta nam se nudi, pa ćemo videti šta ćemo dalje“, poručuje Vukov.

On dodaje i da su neka udruženja već najavila proteste nakon ponedeljka, ali da to nije konačna stvar jer se ne zna šta će biti ponuđeno na sastanku.

„Što se tiče potencijalnog protesta ispred Predsedništva, mi nismo organizatori i nećemo učestovovati“, naglašava on.

Sa druge strane, poljoprivrednik iz Slankamena Zoran Kotarac navodi da će učestvovati na protestu ukoliko ga bude, ali da se on zalaže za to da se ne vezuju problemi u poljoprivredi sa politikom.

„Čim je neko na vlasti, on snosi odgovornost“, smatra Kotarac.

On ipak misli da se nakon protesta ništa neće promeniti.

„Sve je ovo igra, mi smo imali razgovore sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ništa nije isplaćeno od onoga što je obećano“, ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da je problem što nisu svi seljaci složni.

„Imamo te ale koje će te prodati za jednu subvenciju, za jedan nepovratni kredit… to je problem među nama“, navodi Kotarac.

Kako dodaje, veliki je problem ako svako ide na sastanke samo da bi rešio svoje probleme.

„Ne želim da svako rešava svoje lične probleme na tim sastancima. Dođu tamo da dobiju kredit, da dobiju nešto… to je praksa, ne samo od ove vlasti, nego i od one prethodne“, smatra on.

Kotarac veruje da „ovo nije neznanje, da je ovo namera“.

„Vlast reši te pojedince, a problem ostane. Oni su obezbedili sebe, dobili su zemlju ili nešto i to je to. Problem je i u nama, ljudima koji se bave poljoprivredom“, kaže Kotarac.

On smatra da poljoprivrednici nisu u mogućnosti da pričaju o problemima, ako nisu politički angažovani.

„Moraš da budeš partijski čovek da bi dobio nešto, a tako je bilo i pre“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari