Rukovodstva reprezentativnih fabričkih sindikata Samostalnog i UGS „Nezavisnost“ i menadžment kompanije Fori tekstile, u kojoj se nekoliko stotina radnica nedavno pobunilo zbog „višegodišnjeg zlostavljanja na poslu“, počeli su pregovore o kolektivnom ugovoru.

Ovim ugovorom će, kako se najavljuje, radni i materijalni položaj zaposlenih u toj firmi značajno biti poboljšan.

Predsednik Samostalnog sindikata Zoran Lazić za naš list kaže da su pregovori o kolektivnom ugovoru, koji narednih dana treba da predloži menadžment firme, počeli u „dobrom raspoloženju“ i veri da će taj dokument biti usvojen početkom narednog meseca. Kolektivnim ugovorom će, prema njegovim rečima, biti otklonjeni razlozi za nezadovoljstvo zaposlenih, čiji će budući status u firmi Fori tekstile biti „iznad onog koji obezbeđuje aktuelni Zakon o radu“.

– Početkom pregovora o kolektivnom ugovoru prestali su razlozi za organizovanje generalnog štrajka u kompaniji, koji je, prema dogovoru sa zaposlenima, trebalo da počne nakon 8. aprila – navodi Lazić, tvrdeći da je menadžment kompanije već prihvatio da se svaki sat prekovremenog rada u Fori tekstile ubuduće plaća avansno.

Savez samostalnih sindikata u Kragujevcu pre desetak dana je, podsetimo, obavestio javnost o pobuni oko više od 300 radnica kompanije Fori tekstile (nekadašnja Zastava tapacirnica). Sve do jedne, saopštio je SSSS, odlučile su da se „suprotstave višegodišnjem zlostavljanju“, koje je, prema navodima kragujevačkih sindikalaca, počelo odmah nakon što je slovenačka FORI Grupa, u okviru koje posluje fabrika Fori tekstile, pre sedam godina preuzela Zastava tapacirnicu. U saopštenju Sindikata apostrofirano je da radnice firme Fori tekstile „rade po 12 sati dnevno“, te da za taj rad „primaju zarade koje su na nivou minimalca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari