Nekoliko hiljada radnika iz desetak gradova Srbije juče je na sindikalnom skupu u Kruševcu zatražilo od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure povuče predložene izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Učesnici protesta u organizaciji Samostalnog sindikata zatražili su i da ubuduće svi predlozi zakona u skupštinsku proceduru uđu tek nakon usaglašavanja u Socijalno-ekonomskom savetu, kao i da odmah počne procedura pregovaranja i potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora za sve delatnosti.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović rekao da je skup u Kruševcu prvi u seriji velikih radničkih protesta koji će se nastaviti u drugim gradovima Srbije i završiti u Beogradu.

„Tražimo da se minimalna zarada podigne na nivo od koga može da se živi. Ako smo govorili o socijalno odgovornoj vladi, gde joj je odgovornost, zar ne može bar za najmanje plate da obezbedi veća sredstva“, naveo je Orbović. On je najavio da će Sindikat pokrenuti inicijativu o referendumu na kome će se narod izjasniti o predloženim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Osim Kruševljana, na protestnom skupu učestvovali su i sindikalci iz Niša, Novog Sada, Pirota, Pančeva, Leskovca, Sombora, Brusa, Trstenika, Jagodine i Paraćina. Protestu su se pridružili i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi radnički sindikati Srbije, Konfederacija slobodnih i nezavisnih sindikata Sloga i Industrijski sindikat. Naredni protest održaće se u Boru 29. septembra, na Dan borbe protiv svetske ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari