Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poni- štilo je konkurs za korišćenje ribarskih područja, koje je raspisalo 19. novembra i 2. decembra prošle godine. U odluci koju je 12. februara potpisao državni sekretar Zoran Rajić navodi se da se stavljaju van snage sve odluke donete u konkursnom postupku, ali razlozi za njegovo obaranje nisu navedeni.

Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca „Zapadna Morava i Drina“ iz Bajine Bašte, koja se prijavila na konkurs za upravljanje ribarskim područjem „Zapadna Morava“, prethodno je već posumnjala u regularnost procedure i uložila je prigovor. Oni su nakon obaranja konkursa pozdravili tu odluku ali i zatražili javno obrazlož enje zbog čega je to učinjeno. Isto zahteva i drugi učesnik konkursa, preduzeće „Balkan eko tim“ iz Prijepolja, čiji predstavnici tvrde da su oštećeni jer je konkursna komisija, pre poništenja konkursa, tom preduzeću dodelila na upravljanje područje „Zapadna Morava“.

U Upravnom odboru Zajednice kažu da im se obratio jedan od učesnika konkursa za drugo ribarsko područje, koji tvrdi da poseduje dokumentaciju i druga saznanja o „nameštanju“ konkursa.

– On je bio prisutan kada je direktoru „Balkan eko tima“ predsednik konkursne komisije, koji ga je primio u ministarstvu, saopštio šta i kako od dokumentacije da podnese i šta će biti najviš e bodovano. Spreman je da o tome i svedoči – ističu u UO Zajednice i pitaju zbog čega se razlozi za poništenje konkursa kriju od javnosti i ribolovaca.

Uz to, oni „Balkan eko tim“ optužuju da se i lažno predstavljao kao korisnik tog ribarskog područja, iako rešenje ministarstva o ustupanju nije bilo pravosnaž no.

– To preduzeće je, na osnovu rešenja ministarstva, zaključio ugovore o prodaji ribolovačkih dozvola sa više firmi iz Moravič- kog i Zlatiborskog okruga. Javljaju nam se ribolovci, koji su praktič no prevareni, jer im je napla- ćena prva rata za dozvole. I oni zahtevaju da se sve do kraja razjasni – tvrde u UO Zajednice i istič u da je „niz pogrešnih, neblagovremenih i nezakonitih odluka Ministarstva poljoprivrede u poslednjih godinu dana, rezultirao potpunim haosom i ribokra- đom ogromnih razmera na vodama u Srbiji od početka ove godine“. Naglašavaju da su vode i riblji fond već mesec i po dana nezaštićeni, kao i da će se takvo stanje nastaviti još najmanje toliko vremena. Smatraju da su za to krivi ljudi iz Ministarstva poljoprivrede i traže da se utvrdi njihova pojedinačna odgovornost, a ukoliko to ne bude učinjeno, najavljuju da će se obratiti nadležnim organima i pokrenuti postupak za otkrivanje i ka- žnjavanje krivaca. Ocenjuju i da se odlukom o poništenju konkursa „ne mogu prikriti propusti i nezakonite radnje u ministarstvu“.

Tokom januara ove godine, dok konkurs nije bio završen, bar je tako zvanično rečeno Danasu u Ministarstvu poljoprivrede, Zajednica ribolovaca je obelodanila dokumenta kojima dokazuje da se preduzeće „Balkan eko tim“ predstavlja kao korisnik ribarskog područja „Zapadna Morava“ i to na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i da ribolovcima, javnim preduzećima i ustanovama nudi na prodaju ribolovač ke dozvole. U dokumentu od 15. januara ove godine to preduzeće nudi dozvole po cenama koje se mogu platiti u šest mesečnih rata i to zaposlenima u Gornjem Milanovcu, Čačku, Požegi, Lučanima, Guči, Ivanjici, Arilju, Kosjeriću, Užicu, Zlatiboru, Čajetini, Novoj Varoši, Sjenici, Priboju i Prijepolju.

– U delu ponude „Isporuka i način plaćanja“ doslovno stoji „odmah po uplati prve mesečne rate…“ i time se unapred traži novac za dozvole koje ne postoje, a to čini firma koja još nije zvani- čan korisnik tog ribarskog područ ja. Time je više od 3.500 na- ših članova dovedeno u zabludu da je počela prodaja ribolovačkih dozvola za 2016. godinu – navode u udruženju ribolovaca. Oni pitaju se da li je „Balkan eko tim“ unapred bilo obavešten o rezultatima konkursa i zahtevaju od ministarstva i inspekcijskih slu- žbi da spreče takvo ponašanje prijepoljske firme.

S druge strane, u „Balkan eko timu“ odbacuju optužbe i navode da su poštovali zakon i konkursnu proceduru , kao i da su postupali u skladu sa odlukom ministarstva od 4. januara. Naime, tom odlukom je preduzeć u koje je 2014. osnovao Vladimir Tomašević, a specijalizovano je za delatnost botaničkih i zooloških vrtova i zaštitu prirodnih vrednosti, na deset godina ustupljeno pravo korišćenja ribarskog područja „Zapadna Morava“. Poništenje konkursa, kako kažu, nanelo im je višemilionsku štetu.

– Kada smo dobili odluku ministarstva, morali smo da zaposlimo ribočuvare, da za njih kupimo uniforme i obuću, izradimo legitimacije i značke, da kupimo vozila i sve što je bilo potrebno – kaže za Danas Milan Jovanović, šef ribočuvarske službe u „Balkan eko timu“.

Na pitanje kako je moguće da nude na prodaju ribolovačke dozvole, iako konkurs nije bio zavr- šen, Jovanović je našoj redakciji dostavio odluku Ministarstva poljoprivrede od 4. januara ove godine. „Na osnovu sprovedenog postupka vrednovanja, utvrđeno je da „Balkan eko tim“ Prijepolje ima 83 boda, a Zajednica ORSR „Zapadna Morava i Drina“ Bajina Bašta 46 bodova“, piše u obrazloženju te odluke, koju je potpisao državni sekretar Zoran Rajić.

– Naše preduzeće se ponašalo u skladu sa tom odlukom i firmama smo poslali ponude o prodaji ribolovačkih dozvola. Međutim, nijednu dozvolu nismo prodali, već smo slali obave- štenja da ćemo ih prodavati – dodao je Jovanović i ocenio da je poništenjem konkursa ministarka Snežana Bogosavljević Bo- šković izazvala velike probleme. „Ministarka je raspisala konkurs, osnovala konkursnu komisiju i na kraju je uradila sve mimo odluke te komisije. Samo ona zna zbog čega je to uradila, jer odluka o poništenju nije obrazložena“, objasnio je Jovanović i dodao da je u toku masovno nelegalno izlovljavanje ribljeg fonda, te da je iz Gružanskog jezera, kod Knića, izvađeno više od 80 mreža ribe.

Odbacujući optužbe ribara da je to preduzeće bilo privilegovano i favorizovano tokom konkursne procedure, on tvrdi da su u pitanju „izmišljotine“, a potom dodaje da je ta Zajednica prošle godine nezakonito prodavala ribolovač ke dozvole, nezakonito poribljavala Marića baru u Požegi, što nije dozvoljeno bez studije Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu.

Ribolovci: Zaustavite haos na vodama

Udruženje Ujedinjeni ribolovci Srbije saopštilo je da se poništenjem konkursa o dodeli ribarskih područja „nastavlja haos na našim vodama, jer su one i dalje bez zvaničnih korisnika, zaštite i upravljača“, te da su se „u pojedinim okruzima pojavile dozvole u prodaji, što navodi na sumnju da je podela već bila dogovorena“. – Svakodnevno nam stiže na desetine dojava o nedozvoljenom izlovu ribe strujom, napadnutim prirodnim mrestilištima, često neskrivenom lopovluku i op- štem uništavanju ribljeg fonda. Resorno ministarstvo snosi najveću odgovornost za neodgovorno gazdovanje nad javnim dobrom i njihova sporost i neažurnost prouzrokovaće štetu koja će teško biti nadoknađena – poručili su iz tog udruženja i istakli da je „više nego očigledno da je sistem dodele ribarskih područja truo i neefikasan i da su neophodne korenite promene“. Oni su ponudili pomoć ukoliko hitno za sto sednu predstavnici tog ministarstva, policije, sudstva, zainteresovanih korisnika i ribolovaca, kako bi se napravio detaljan i jasan plan o tome kako da se proces totalnog uništenja javnog dobra zaustavi, i upozorili da sadašnje stanje ozbiljno preti da u potpunosti devastira ionako osiromašen riblji fond.

Ministarstvo: Reke nisu bez nadzora

Na pitanja zbog čega je poništen konkurs, kada će biti raspisan novi i kako se dogodilo da je „Balkan eko tim“, iako konkursa procedura nije bila završena, nudio na prodaju ribolovačke dozvole, te šta će to ministarstvo preduzeti povodom učestalog nelegalnog ribolova, iz kabineta ministra poljoprivrede Danasu su dostavljeni nemušti odgovori. „U cilju zaštite principa transparentnosti, jednakosti i konkurentnosti učesnika konkursa, a istovremeno imajući u vidu i prigovore učesnika na račun regularnosti konkursa, odlučeno je da se konkurs ponovi. Namera Ministarstva poljoprivrede i zaštitite životne sredine je da se konkurs sprovede u duhu najbolje prakse i u najboljem interesu svih učesnika“ navedeno je u odgovorima, čiji sadržaj upućuje na to da konkursna procedura nije bila u skladu sa nabrojanim principima. U istoj informaciji, navodi se i to da „nadzor nad ribarskim područjima vrši Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, uz pomoć ribočuvara kod postoje- ćih korisnika i upravljača zaštićenih područja“, ta da „oni vode računa o zakonitosti obavljanja privrednog i rekreativnog ribolova“, da „reke u Srbiji nisu ostavljene bez nadzora i kontrole“, a da će „novi konkurs biti raspisan u najskorijem roku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari