Rekonstrukcija pruge Prahovo – Zaječar – Knjaževac nakon 60 godina 1Ilustracija: Youtube/Infrastruktura železnice Srbije

Za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge na deonicama Knjaževac-Zaječar, Zaječar-Prahovo i Rasputnica 1-Trnavac (Prahovo) Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tri tendera. Ova pruga, koja se danas uglavnom koristi za prevoz opasnih materija, izgrađena je uoči Prvog svetskog rata, a rekonstruisana je 1962. godine.

Jednoj od najstarijih pruga u Srbiji koja povezuje Prahovo – Zaječar – Knjaževac s obzirom da je Infarstruktura želenice raspisala tendere, sledi rekonstrukcija.

Reč je o tri tendera za radove na ojačanju gornjeg stroja pruge na deonicama Knjaževac-Zaječar, Zaječar-Prahovo i Rasputnica 1-Trnavac (Prahovo).

Kako se navodi, rekonstrukcija na sve tri deonice podrazumeva demontažu postojećeg koloseka i polaganje koloseka sa polovnim šinama i novim betonskim pragovima polovnih betonskih pragova, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima.

Ova se pruga, uglavnom, danas koristi za prevoz opasnih materija i na njoj je krajem prošle godine, sa šina iskliznuo vagon cisterna sa fosfornom kiselinom.

Pruga je izgrađena uoči Prvog svetskog rata, a poslednja rekonstrukcija bila je 1962. godine.
Tender za deonicu Zaječar-Prahovo otvoren je do 10. aprila, a tenderi za preostale dve deonice do 21. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari