Relić: Državnu pomoć će dobiti oko 40 noćnih klubova pogođenih korona-krizom 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Pomoć od države koja je namenjena noćnim barovima i klubovima dobiće sve ukupno 18 privrednih subjekata, koliko je ispunilo uslove propisane Uredbom Vlade Srbije, a predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić za Novu ekonomiju navodi da je će time biti pokriveno oko 40 noćnih klubova.

Ukupna pomoć noćnim barovim i klubovima iznosiće 36,1 miliona dinara, a maksimalan iznos koji može da se dodeli po privrednom subjektu je 36.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan stupanja na snagu Uredbe, naveli su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Novu ekonomiju.

Vlada Srbije je krajem maja donela uredbu o direktnoj i bespovratnoj pomoći barovima i noćnim klubovima koji su pogođeni korona-krizom.

U međuvremenu, tokom juna, Komisija za kontrolu državne pomoći obustavila je prvobitni predlog finansijske podrške noćnim barovima i klubovima, ocenivši da je predlog Vlade Srbije „selektivan“, da može dovesti do narušavanja konkurencije, kao i da je neophodno da se propiše ukupan iznos sredstava za tu namenu.

Iz Ministarstva navode da prema Zaključku Vlade visina sredstava koju ostvaruju noćni barovi i noćni klubovi, koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom, iznosi šest odsto od godišnjeg prometa na koji se plaća porez na dodatu vrednost, za period od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine.

Isplatu pomoći Ministarstvo očekuje naredne nedelje od 26. do 30. jula.

Relić je objasnio da su na svim sastancima u Vladi Srbije, pričali isključivo o 12 odsto od godišnjeg prometa iz referentnog perioda od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, osim u slučaju ukoliko previše firmi prođe kriterijume i preoptereti budžet.

Na kraju, kriterijume je prošlo samo 18 firmi, dakle oko 40 noćnih klubova, ali nam je ponuđeno samo tri odsto. To je za nas bilo zaista neprihvatljivo, jer su naši dugovi prema državi kudikamo veći od takve ponuđene pomoći, pa smo na sastanku u ministarstvu finansija tražili da pomoć bude devet odsto, podsetio je on.

Na kraju je poslednja ponuda bila tih šest odsto i ta ponuda je prihvaćena. Zahvalni smo i na njoj jer će nam taj novac kupiti neko vreme da probamo da se konsolidujemo, naveo je Relić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari