RGZ: Novi sistem u postupku upisa nepokretnosti, povećao je broj zahteva oko četiri puta 1Foto: Radnik.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je danas da su, tokom prva dva meseca primene novog sistema upisa starih isprava u katastar, odnosno digitalnog podnošenja preko advokata, podneta 14.347 zahteva, što je oko četiri puta više nego u istom periodu prethodne godine.

Kako je u saopštenju navedeno, novim sistemom upisa starih isprava u katastar, koji je na snazi od 4. novembra 2023, katastar je prešao na potpuno digitalno podnošenje zahteva preko profesionalnih korisnika (advokata) čime je „zaokružena profesionalizacija i digitalizacija katastra i demontiran stari koruptivni sistem“.

Dodaje se da je više od 55 odsto pristiglih zahteva podneto van uobičajenog radnog vremena i tokom vikenda, što, smatraju u RGZ, pokazuje da je novi sistem upisa starih isprava u katastar u skladu sa potrebama i navikama građana.

Saopšteno je da od početka primene novog sistema, nije bilo nijednog tehničkog problema niti prigovora, kako od strane advokata tako ni od strane građana, što smatraju u RGZ, pokazuje da je sistem pouzdan, jednostavan i potreban.

Zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, broj advokata profesionalnih korisnika katastra je povećan za 1.150 advokata i danas iznosi ukupno 4.511, dok je broj geodetskih organizacija 681.

To praktično znači, kako je navedeno, da umesto tradicionalnih 170 fizičkih šaltera, građani sada imaju preko 5.000 elektronskih šaltera koji rade 24 časa dnevno, 365 dana u godini i gde dobijaju kvalitetnu uslugu čime rešavaju svoje probleme vezane za nepokretnosti koje nisu bile upisane decenijama, umesto dosadašnjeg traženja navodnih „veza“ i „kombinacija“.

Iz RGZ su saopštili i da je broj zahteva za upis u katastar nepokretnosti u 2023. bio veći za 30 odsto nego 2022. godine, ukupno 1.305.331.

Spisak svih profesionalnih korisnika – advokata i geodetskih organizacija dostupan je građanima na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs klikom na polje „Upis u katastar“, navedeno je saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari