RGZ: Potpun oporavak na tržištu nepokretnosti za samo desetak dana 1Foto: Radnik.rs

Republički gedoetski zavod tokom vikenda, obavio je obradu i analizu svih pristiglih kupoprodajnih ugovora nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio da se tržište oporavilo iznenađujuće brzo.

„Za samo desetak dana broj prometovanih nepokretnosti se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja. U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnost se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 04. do 10. maja. Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala“, navodi se u sapštenju.

Prema navodima Republičkog geodetskog zavoda nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa.

„Tokom 2019. godine čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 odsto je plaćeno iz kredita. Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, odnos je bio približno 50 odsto za keš i 50 odsto na kredit. Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti“, stoji u saopštenju RGZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari