Riba izlovljena, radnici na birou 1ribnjak ečka

Od oko 50-tak zaposlenih u Ribnjaku „Ečka“, čiji je vlasnik od avgusta prošle godine kompanija Matijević agrar, njih 43-oje juče se prijavilo na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje

Kada ih je u avgustu prošle godine preuzela kompanija Matijević agrar, pedesetak zaposlenih u Ribnjaku Ečka, najstarijem ribnjaku na ovim prostorima, nisu imali iluziju da će na poslu ostati još dugo.

Njihova se bojazan se i ostvarila i od juče, 43 radnika nalaze se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Među radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak su i ribari ali i radnici iz hotela “Sibila” i sa Carske bare.

„Proglašeni smo tehnološkim viškom, dobili smo otpremnine i isplaćeno nam je sve što nam je prethodni vlasnik, firma “Mirotin”, dugovao“ kaže Nikola Mazurenko, dojučerašnji poverenik Samostalnog sindikata u Ribnjaku.

„Koliko znam, ostali su da rade čuvari dva jezera namenjena sportskom ribolovu, što možda govori da nova uprava ima neke planove u vezi sa tom delatnošću“, kaže Mazurenko.

Izlov ribe iz Velikog jezera ove godine je obavljen a da li će proizvodnje biti naredne godine, to bivši radnici ne znaju.

Po preuzimanju ribnjaka, nova uprava je u komunikaciji sa gradskim vlastima,  prirodni rezervat „Carska bara“ predala u nadležnost Javnoj ustanovi „Rezervati prirode“.

Već prvih dana nakon preuzimanja ribnjaka, zatvoren je hotel „Sibila“. Ovih dana hotel se nudi u zakup, kao i hladnjača u Lukinom selu.

Radnici iz hotela i vodiči sa „Casrke bare“ premešteni su na radna mesta čuvara jezera. Čuvali su jezera do pre nekoliko dana, kada su preuzeli svoje radne knjižice.

Proizvodnja u ribnjaku Ečka, inače, datira još od kraja 19. veka.

Za više od veka postojanja, proizvodnja je imala svoje uspone i padove ali nije prekidana. Da li će je biti dogodine, videće se. Ribari koji su radili na izlovu tvrde da mlađi ima dovoljno ali da li novi vlasnik želi da proizvodnju nastavi, u ovom trenutku nije poznato.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari